19.3 C
Castelldefels
lunes, mayo 20, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Què és una opa hostil i com es pot defensar ara el Banc Sabadell

Què és una opa hostil

Què és una opa hostil. OPA hostil del BBVA per absorbir el Sabadell. Aquesta és la notícia amb què ens hem despertat aquest dijous. L’entitat basca ofereix ara la compra directa als accionistes, amb les mateixes condicions que va rebutjar el consell d’administració del Sabadell.

La borsa reacciona amb pujades dels títols del Sabadell i els governs català i espanyol s’hi mostren contraris, perquè hi veuen risc de concentració i un possible impacte negatiu en els serveis bancaris i l’ocupació. Però, pendents del que pugui passar ara, ens aturem a preguntar-nos què és exactament una opa i quan és hostil.

Una opa és una oferta de compra d’una empresa, que es formula de manera pública als accionistes d’aquesta companyia. L’objectiu és aconseguir una participació significativa en aquesta empresa o bé elevar el seu nombre d’accions.

Què és una opa hostil

Normalment, s’ofereix un preu superior al del mercat perquè l’oferta sigui atractiva. Pot ser amistosa, és a dir, pactada amb els òrgans de decisió de l’empresa objecte de l’OPA; pot ser competidora, i en aquest cas millora les condicions d’una OPA anterior;  d’exclusió, quan l’ofereixen els mateixos accionistes per treure l’empresa de la borsa, i també pot ser una opa hostil.


Què és una opa hostil?

L’opa és hostil quan l’oferta pública de compra d’una empresa es fa sense que els seus òrgans de govern hi hagin donat el vistiplau. En el cas del BBVA, l’entitat va formular una proposta de negociació que el consell d’administració del Sabadell va rebutjar de ple.

Ara, l’oferta del BBVA se salta el «filtre» del pacte previ i arriba directament als accionistes del banc, que poden prendre la decisió segons els seus propis interessos.


Quina és la defensa contra una opa hostil?

El consell d’administració de l’empresa que és objecte de l’opa pot decidir enfrontar-s’hi o, almenys, dificultar l’estratègia de la compradora. Una opció és ampliar el capital de l’empresa, forçant el potencial comprador a gastar més diners en l’operació. Però l’alternativa més habitual és buscar un «cavaller blanc».


Què és un «cavaller blanc»?

És una empresa a qui va a buscar la companyia que està sota una opa hostil, perquè la contraresti presentant una oferta de compra alternativa; una oferta que, habitualment, és millor, perquè el preu és més alt o bé té altres avantatges.

otícies

Directes

Últimes notícies

Seccions

El temps

El president del BBVA, Carlos Torres Vila (Europa Press/H. Bilbao)

Què és una opa hostil

Què passarà ara?

La normativa d’aquest tipus d’operacions ve marcada per un decret del 2007. Un cop presentada l’oferta oficialment, la Comissió del Mercat de Valors haurà d’autoritzar-la. I després, els accionistes han de decidir si l’accepten, en un termini d’entre 15 i 70 dies naturals a partir de la publicació formal de l’oferta.

Antiga seu del BBVA a la plaça Catalunya de Barcelona (EFE/Quique García)

Com afecta el petit inversor?

La CNMV recorda que per als accionistes participar en una opa és sempre voluntari. Si l’inversor decideix vendre’s les accions, haurà de notificar-ho a l’entitat on les tingui dipositades.

Si decideix no vendre-les, és a dir, el que s’anomena no acudir a l’opa, només se’l pot obligar a vendre si el comprador ja té el 90% de les accions.

En el cas de l’oferta del BBVA, el banc condiciona el seu èxit a tenir el 50,1% de les accions. Si no arriba a aquest sostre, pot retirar l’oferta.

Redacció

3Cat

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,800SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights