23 C
Castelldefels
lunes, mayo 20, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

L’elixir tarragoní que va marcar una generació: «Moltes dones es van alcoholitzar perquè prenien aigua del Carme»

L’elixir tarragoní

L’elixir tarragoní. Saben ni de què parlem, però l’aigua del Carme va marcar tota una generació. Es tracta d’una mena de xarop que fa anys es receptava per a tota mena de mals, tant als adults com a la canalla. Una culleradeta o unes gotes d’aquest elixir a base d’herbes medicinals servia per fer passar des de marejos i crisis nervioses fins a refredats, indigestions o dolors menstruals. Es venia a les farmàcies i n’hi havia a la farmaciola de gairebé totes les cases.

Fins aquí, res d’estrany. Problema: aquest medicament té un 55% d’alcohol. És a dir, que en realitat és com un orujo, un aiguardent d’herbes. I el que molta gent potser no sap és que l’autèntica aigua del Carme es feia al Convent dels Pares Carmelites Descalços de Tarragona entre el 1911 i el 1985.

L'Aigua del Carme, un remei popular amb un 55% d'alcohol
L’aigua del Carme, un remei popular amb un 55% d’alcohol  Anefp

Ara, per recuperar la memòria d’aquest elixir, diverses biblioteques tarragonines, juntament amb la Universitat Rovira i Virgili han decidit dedicar a l’aigua del Carme el 6è Cicle de Patrimoni, que tindrà lloc a finals d’aquest mes. Per això, han fet una crida a tothom que pugui compartir records, documents, fotografies o històries familiars relacionades amb aquest remei popular.

L’elixir tarragoní

Una beguda tarragonina

«Del Chartreuse se’n parla molt com a beguda tarragonina, però de l’aigua del Carme no. Volíem que la gent expliqués quins records en té», diu a RAC1.cat la directora de la Biblioteca Hemeroteca Municipal (BHMT), Elena Virgili. «Se’n deia elixir i anava bé per a tot, però era un licor. Era com prendre un orujo«, recorda.

Se’n deia elixir i anava bé per tot, però era un licor. Era com prendre un orujo

Elena Virgilidirectora de la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona

Les entitats tarragonines estan recopilant testimonis i documentació, que es poden enviar per correu electrònic a l’adreça bhmt@tarragona.cat. «Recollim records tant materials com immaterials», aclareix Virgili. «Quan vam començar a preguntar per l’aigua del Carme, tothom n’havia pres i tothom en tenia una història. Hi ha tota una generació que ho recorda». 

Anunci de l'Aigua del Carme
Anunci de l’aigua del Carme  BHMT

L’elixir tarragoní

Impacte social d’un medicament alcohòlic

Entre les històries que ja han recollit, hi ha la del grup tarragoní Mi-te’ls, que va dedicar una cançó a l’aigua del Carme a principis dels noranta arran de l’experiència d’un dels seus membres. «Li van donar aigua del Carme quan tenia cinc anys, en una excursió amb l’escola, i es va marejar. Va ser com la seva primera borratxera», relata Elena Virgili. 

També es donava sobretot a les noies pel mal de regla, marejos i nervis. «Moltes dones recorden com les monges els donaven un terròs de sucre xopat amb aigua del Carme«, afirma la responsable de la biblioteca tarragonina.

Una altra mostra de l’impacte social d’aquest medicament és la novel·la Aigua del Carme, d’Anselm Aguadé, publicada per Cossetània. Explica la història de tres dones maltractades a la dècada dels anys seixanta que troben en l’elixir alcohòlic «una manera d’escapar» de la seva dura realitat.

Moltes dones d’aquella època es van alcoholitzar perquè prenien aigua del Carme per a tot

Elena Virgilidirectora de la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona

Com explicava Rosa Molinero a La Vanguardia, «l’aigua del Carme va ser un substitut de l’alcohol per a moltes dones. Que una dona begués alcohol no era ben vist, i un producte que no tenia ni nom ni referència a cap licor, sinó més aviat religiosa, era de bona acceptació». 

L’elixir tarragoní

Anunci de l'Aigua del Carme de Tarragona
Anunci de l’aigua del Carme de Tarragona 

Encara es ven com a medicament

L’èxit de l’elixir tarragoní va fer que n’apareguessin còpies i imitacions, i la marca original insistia que calia comprar l’autèntica aigua del Carme feta pels Carmelites de Tarragona. A finals del segle XX van deixar de fabricar-ne i una farmacèutica va comprar la patent del producte.

Actualment, encara es pot comprar a les farmàcies. El prospecte aprovat per l’Agència Espanyola de Medicaments, diu que «es fa servir tradicionalment en el tractament dels símptomes relacionats amb l’estrès, com ara trastorns gastrointestinals i nerviosos, així com per alleujar el malestar associat a la menstruació».

Es fa servir en el tractament dels símptomes relacionats amb l’estrès, com ara trastorns gastrointestinals i nerviosos, i per alleujar el malestar associat a la menstruació

Agència Espanyola de Medicaments

L’elixir tarragoní

L’agència reguladora també avisa que l’aigua del Carme «és perjudicial per a persones que tenen alcoholisme» i que el contingut d’alcohol del medicament «s’ha de tenir en compte en el cas de criatures i grups d’alt risc, com pacients amb malalties del fetge o epilèpsia». També alerta dels riscos en embarassades o lactants, a l’hora de conduir o fer servir maquinària i per a la interacció amb altres medicaments. 

El prospecte detalla que l’elixir conté 2,2 grams d’alcohol en cada culleradeta de 5 ml, «cosa que equival a 55 ml de cervesa o 23 ml de vi.» Si tenim en compte que la dosi màxima recomanada d’aigua del Carme és de 60 ml al dia, seria com prendre dues mitjanes de cervesa

Oriol Petit Periodista de RAC1

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias  La Prensa 

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,800SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights