El Govern aixeca
El Govern aixeca l’emergència per sequera a l’àrea de Barcelona i de Girona, que passen a la fase d’excepcionalitat. L’executiu admet que la pluja dels últims dies s’ha notat de valent als embassaments i que això permet relaxar algunes restriccions. Així ho han decidit a la reunió de la Comissió Interdepartamental.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que malgrat la flexibilització de les restriccions, la sequera no s’ha acabat. El conseller David Mascort ha detallat quines mesures decauen i quines es mantenen.
Quines són les restriccions per excepcionalitat?
Els 202 municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat passaran a l’anterior fase, la d’excepcionalitat per sequera. Però què implica a la pràctica i quines mesures decauen?
El Govern aixeca
Els sis milions de persones afectats per aquesta fase, a l’àrea de Barcelona i Girona, podran tornar a fer servir 230 litres cada dia per habitant, en comptes dels 200 que estipulava l’emergència. Amb la fase d’excepcionalitat hi ha altres canvis, com per exemple en l’ús d’aigua pel reg en funció del seu ús. Restriccions per excepcionalitat
230 litres cada dia per habitant (en emergència era de 200)
Es redueix l’ús d’aigua per a reg agrícola al 40% (en emergència era del 80%)
Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%).
Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%).
El Govern aixeca
Prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora).
Prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o amb aigües reutilitzades.
Prohibit netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
Les piscines es podran reomplir sense ser refugis climàtics
Amb la fase d’excepcionalitat, ens trobem en la mateixa situació de l’anterior estiu. Això vol dir que finalment totes les piscines es podran reomplir sense la necessitat que siguin refugis climàtics, com si passava en fase d’emergències per sequera.
El Govern va aprovar fa un mes aquesta mesura perquè les piscines, tant públiques com privades, no haguessin de tancar les portes aquest estiu. Això habilitava algunes piscines de clubs esportius, comunitats de veïns, hotels o càmpings a obrir al públic general.
El Govern aixeca
L’estat dels embassaments
Les últimes hores, els cinc pantans del sistema Ter-Llobregat han superat els 152 hectòmetres cúbics i ja s’acosten al 25% de la capacitat, quan fa dos mesos se situaven al 14%. El pla de sequera recomana que per sortir de l’emergència s’acostin al 27%. Un llindar que es podria assolir les properes setmanes, gràcies a l’aigua dels rius que ha de continuar arribant als embassaments i al desglaç de la neu.
El pantà de la Baells és el que més ha notat l’efecte dels ruixats: en tan sols una setmana ha passat del 26% al 37% de la seva capacitat. També s’han incrementat bastant les reserves d’aigua al pantà de Sau, que ha passat del 2,5% al 14% en només set dies
Així ha multiplicat el pantà de Sau les reserves d’aigua en els últims set dies
LA VANGUARDIA
Els embassaments de la conca de l’Ebre, com Camarasa, Talarn o Oliana, són les que tenen xifres més positives: es troben al 53% quan fa un any estaven al 36%. En canvi, la situació és més desfavorable als pantans de Siurana i Riudecanyes, que no pugen del 2%.
RAC1
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias La Prensa