Una pastisseria de Barcelona
Una pastisseria de Barcelona. L’any 2018 es va celebrar el centenari del naixement d’un dolç molt típic de Catalunya, en especial de Girona, el Xuixo, i des de llavors cada dos anys per aquestes dates se celebra el Concurs Mundial del Xuixo. L’impulsor d’aquesta idea va ser el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós, que compta amb la col·laboració de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB).
Els guanyadors de les tres edicions que s’han fet fins ara han estat:
2018 – Pastisseria Padrès de Banyoles
2020 – Fleca Pa Artesà del Vallès de Santa Perpètua de Mogoda
2022 – Pastisseria Juhé de L’Escala
En l’edició d’enguany que es va celebrar ahir a L’Escala (Alt Empordà), el guanyador ha estat la Pastisseria Triomf, de la Rambla del Poblenou, 41 de Barcelona. Segons el jurat han triat aquesta pastisseria “per la perfecció del seu producte, els seus xuixos compten amb la proporció perfecta de crema i oli, fet que fa que no quedin oliosos i amb una agradable textura en boca”.
Recordem la història del naixement del Xuixo i la seva llegenda
Una pastisseria de Barcelona
La llegenda d’en Tarlà de l’Argenteria
Al voltant del Xuixo va néixer una llegenda que diu que en una època en què la pesta estava present a tota Catalunya, es va produir un petit brot d’aquella epidèmia al carrer de l’Argenteria de Girona i per evitar els contagis les autoritats de la ciutat van decretar la quarantena de tot el carrer on eren els tallers dels argenters. El van tancar a banda i banda amb canyes que també es posaven a les portes i finestres de les cases, ja que creien que les canyes evitaven la transmissió de la malaltia.
Per entretenir els veïns del carrer de l’Argenteria que no podien sortir del carrer, va aparèixer un personatge força curiós, el Tarlà, un acròbata que feia acrobàcies pel mig del carrer. Diuen que en Tarlà es va enamorar de la filla d’un pastisser. Un dia mentre visitava a la seva enamorada, va arribar el pare de la noia i ell es va amagar dins d’un sac de farina que el va fer esternudar “Xui–xui“ i el pare el va descobrir. Per no fer enfadar el pare li va prometre que el casaria amb la seva filla i li donaria la recepta d’una pasta molt dolça a la que van anomenar Xuixo, en record a l’esternut que el va delatar. D’aquí neix la llegenda del Tarlà de l’Argenteria.
Una pastisseria de Barcelona
Actualment, durant determinades festes o fires de la ciutat de Girona, un ninot que representa en Tarlà es penja de banda a banda del carrer de l’Argenteria i va fent giravoltes en record de les cabrioles que feia quan va néixer el Xuixo.
Recepta del Xuixo
Ingredients per 8 xuixos:
- 250 grams de farina de força
- 10 grams de llevat de forner
- 1/2 culleradeta de sal
- 10 grams de sucre amb gust de vainilla
- 45 grams de sucre
- Un ou
- 90 ml. de llet sencera tèbia
- 15 grams de mantega
- Crema pastissera per farcir-los
- Oli suau per fregir o millor de gira-sol.
- Una pastisseria de Barcelona
Preparació:
En un bol gran barregem la farina, la sal, els dos sucres i el llevat. Fem un forat al mig, que quedi en forma de volcà i posem un ou batut al centre, anem pastant i afegint la llet tèbia, de mica en mica, sense parar de pastar fins que ens quedi una massa fina i tova.
Sense parar de pastar afegim la mantega a temperatura ambient i quan es comenci a desenganxar de les parets, li donem forma de bola i la deixem reposar tapada amb un drap, uns 30 minuts, fins que hagi doblat el seu volum.
L’estirem amb un corró fins que ens quedi d’un centímetre de gruix i la tallem en 8 triangles, com si anéssim a fer croissants. Col·loquem una mica de crema pastissera en la base de cada triangle, els enrotllem cap a la punta i els tanquem pels costats. Els deixem reposar 1/2 hora més, fins que tornin a doblar el seu volum.
Preparem una paella fonda o una fregidora amb abundant oli i quan sigui ben calent, fregim els xuixos fins que quedin daurats. Els traiem, els deixem escórrer en paper de cuina i els arrebossem amb sucre.
L’únic inconvenient que té aquesta pasta tan típica de Girona, són les calories, entre 300 i 400 per cada xuixo.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias La Prensa