18.2 C
Castelldefels
viernes, abril 26, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Arriben dos dies amb una calor de ple estiu, mai registrada a finals d’abril

Arriben dos dies

Arriben dos dies. «Per l’abril, no et treguis ni un fil» o «fins al setanta d’abril no et llevis ni un fil«. Aquestes dues dites més que quedar desfasades, simplement mostren la conseqüència de l’escalfament del planeta provocada per la nostra activitat, tal com demostren una vegada i una altra les dades meteorològiques. Tenim un paisatge de començament d’estiu a plena primavera.

Un divendres i un dissabte amb calor de ple estiu a l’interior

Divendres i dissabte seran dies de calor excepcional. Un final d’abril amb calor inèdita, extraordinària, desorbitada i de rècord. Ja podem cercar als arxius les dades màximes més altes assolides durant l’abril, perquè la calor que tindrem entre divendres i dissabte serà del tot impensable. Calor d’estiu a finals d’abril. S’esperen temperatures que desafiaran fermament la xifra dels 35 ºC a l’interior del país, una temperatura mai registrada a Catalunya durant l’abril.

Mapa de temperatura a 850 hPa (GFS)

Aquí teniu l‘evolució de les temperatures a 850 hPa, a uns 1.500 metres, que serveixen de referència per valorar les masses d’aire que es troben sobre nostre o les que vindran. Doncs bé, si per aquestes dates de finals d’abril la temperatura normal és d’uns 7 ºC, divendres vinent s’acostarà als 15 ºC i dissabte tocarà els 16 ºC. És a dir, tindrem a sobre una massa d’aire uns nou graus per sobre del que és normal, que és una exageració. Temperatures normals a 850 hPa de juliol situades a finals d’abril.

Si és així, s’esperen temperatures de: 34 ºC a Lleida, Mollerussa i Balaguer; 30 ºC a Tortosa i Vic; 27 ºC a Vielha; 29 ºC a Girona; i 25 ºC a Barcelona i Tarragona. La calor serà ben viva a l’interior del país.

Arriben dos dies
 

Abril amb dies de calor i rècords

La temperatura més alta dels darrers 20 anys la trobem el 2011 quan Vinebre va fregar els 35 ºC, amb un valor de 34,9 ºC. Aquí teniu un recull de les temperatures màximes més altes de l’abril dels darrers anys amb dades Meteocat.

Temperatura màxima d’abril (Meteocat)

Dels dinou anys analitzats, gairebé la meitat dels anys la temperatura màxima del mes no ha arribat als 30 ºC. Enguany ja hem arribat a aquesta xifra i, ara per ara, les més altes es va donar el dia 25 amb 33.8 ºC a Tortosa i 32,8 ºC a Aldover.

Si prenem les dades de les estacions meteorològiques amb més pedigrí, amb antiguitat superior als 30 anys, trobem uns valors que en cap cas toquen els 34 ºC i que ara es veuen seriosament desafiats a superar aquests valors. Segons dades de Meteocat:

Arriben dos dies

 

Aquí teniu un llistat dels rècords de les estacions meteorològiques d’ Aemet:

♦ Barcelona Fabra: 26,9 ºC, el 20 d’abril del 1945.

♦ Barcelona aeroport: 26,5 ºC, l’1 d’abril del 1926.

♦ Girona aeroport: 30,2 ºC, el 8 d’abril del 2011.

♦ Lleida: 33,0 ºC, el 9 d’abril del 2011.

♦ Reus: 30 ºC, l’1 d’abril del 1980.

♦ Tortosa: 33,9 ºC, el 21 d’abril del 1945.ARXIVAT A:METEOROLOGIA

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights