7 C
Castelldefels
sábado, diciembre 3, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Al·lèrgies, també a la tardor: com es preveuen aquest any i quines plantes en causen més

Al·lèrgies, també a la tardor

Al·lèrgies, també a la tardor. La tardor també és temps d’al·lèrgies. Com es presenta aquest any? Quines plantes les poden causar?

La doctora Jordina Belmonte, investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, explica al 324.cat que no es preveu una tardor pol·línica especialment excepcional, sinó més aviat dins la normalitat.

«La tardor pol·línica de 2022 sembla que estarà dins la normalitat, és a dir que l’aire presentarà concentracions de pol·len dins de les mitjanes o potser una mica per damunt en algunes localitats».

La previsió es fa tenint en compte les dinàmiques de les concentracions pol·líniques a l’atmosfera de l’any 2022 que es veuen a la web de la XAC i les prediccions meteorològiques de Meteocat sobre temperatura i precipitació.

Dit això, la doctora Belmonte apunta quines plantes amb flor tenen pol·len i poden causar al·lèrgies respiratòries en aquesta estació.

Blets

El primer grup el formen els blets, nom genèric per a totes les espècies de la família amarantàcies. Els principals gèneres al·lergògens de tardor, explica, són, entre altres, «Chenopodium» (com el blet blanc), «Atriplex» (com el blet moll) i «Amaranthus», (d’aquest últim gènere, l’espècie més usual a Catalunya és l'»Amarantus retroflexus»).

Imatge d'Amarantus retroflexus
L’amarant pertany al grup dels blets (Xarxa Aerobiològica de Catalunya)

Si parlem de blets que poden provocar al·lèrgies tot l’any, afegeix, hi hem d’incloure també «Salsola» (o barrella, que quan hi ha vents forts la base de l’arbust sec i mort es pot desprendre o trencar, es posa a rodar i pren forma de bola) i «Kochia» (com el mirambell, anomenat bellviure a les Balears).


Cupressàcies

Un altre grup a tenir en compte, les cupressàciesinclou un arbre molt comú i conegut: el xiprer.

«Aquest és el que es troba en entorns urbans, urbanitzats i agrícoles. Si parlem d’entorns naturals, les plantes cupressàcies més importants són els càdecs i els ginebrons, del gènere ‘Juniperus’. La seva pol·linització sol ser especialment important durant l’hivern, però arrenca amb més o menys força depenent de la meteorologia durant la tardor».

Artemísia al bosc, amb una masia al fons
L’artemísia emet una aroma forta i té gust amargant (Xarxa Aerobiològica de Catalunya)

Gramínies

Quant al pol·len de les gramínies, que tants problemes d’al·lèrgia provoquen a la primavera, també pot estar present a l’aire a la tardor, però en concentracions molt baixes, excepte, potser, localment. El mateix es pot dir de la parietària.

Altres plantes

Una altra planta a tenir en compte és l’artemísia, un gènere que emet una aroma forta i que té gust amargant i una espècie s’utilitza per elaborar l’absenta.

Però la doctora Belmonte hi afegeix la possibilitat que hi hagi episodis provocats per pol·len d’altres plantes:

«Es pot presentar un fenomen de reflotament de grans de pol·len que havien quedat entretinguts entre les fulles quan cauen, i això pot fer que persones que viuen prop de plàtans d’ombra («Platanus»), per exemple, es puguin veure afectades malgrat que no és època de pol·linització.»

El mateix, afegeix, pot passar amb pol·len de freixe («Fraxinus»), bedoll («Betula»), avellaner («Corylus») i olivera Olea»).

Gra de pol·len de ginebró vist al microscopi
Gra de pol·len de ginebró vist al microscopi (Xarxa Aerobiològica de Catalunya)

Per tenir informació actualitzada sobre els nivells de pol·len i les previsions per als pròxims dies, es pot consultar el Punt d’Informació de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC).

Les dades històriques que es poden consultar corresponen a nou localitzacions a Catalunya (Barcelona, Bellaterra, Girona, Lleida, Manresa, les Planes de Son, Roquetes-Tortosa, Tarragona i Vielha) i una a Mallorca (Inca).

Tot i aquestes previsions que apunten a una tardor sense nivells molt elevats, Jordina Belmonte remarca la importància que aquelles persones que es veuen afectades per al·lèrgies respiratòries per pol·len a la tardor «estiguin al cas de seguir els tractaments que els puguin haver recomanat i que prenguin les precaucions oportunes per intentar gaudir de la millor qualitat de vida possible, i que evitin l’exposició al pol·len que les perjudica».

Per això, recorda que la XAC actualitza setmanalment la informació a la web i amb els comptes de Twitter (@aerobiologia) i Instagram (@punt_informacio_aerobologic). També hi ha la possibilitat de rebre les prediccions setmanals.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias  la Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,588SeguidoresSeguir
20,300SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights