L’snack més saludable
L’snack més saludable. Els tramussos o llobins són un aperitiu molt habitual en algunes zones de Catalunya, el País Valencià i altres llocs de l’estat. Però per a moltes persones són un aliment totalment desconegut. I la realitat és que es tracta d’un tipus de llegum amb un gran valor nutricional.
Els tramussos (en castellà altramuces o chochos) són una mena de mongeta plana i arrodonida de color groguenc. Es conserven en salmorra i tenen un gust salat i una textura entre tova i cruixent que els fa ideals per menjar com a aperitiu. Són molt típics en fires i festes, per picar com a snack i a l’hora del vermut.
Els tramussos són una excel·lent font de proteïnes, hidrats de carboni, fibra, vitamines i minerals. «Són un aliment molt complet, molt bo dins d’una dieta equilibrada», afirma el dietista-nutricionista Robert Duran a RAC1.cat.
Són un aliment molt complet, molt bo dins d’una dieta equilibrada
Robert Duranvicetresorer del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya
Aquests llegums tenen fins a un 40% de proteïnes vegetals, una quantitat superior a altres llegums més consumits com les llenties, els cigrons i les mongetes. I malgrat que no tenen «tots els aminoàcids que necessitem», són una font de proteïna molt interessant dins de la dieta.
L’snack més saludable
Tramussos
Composició nutricional
35-40% proteïna
40-50% hidrats de carboni
10-15% greixos (majoritàriament insaturats)
Els tramussos també aporten molts carbohidrats, però no en forma de sucres, sinó d’absorció lenta. Duran confirma que tenen un índex glucèmic molt baix (no augmenten ràpidament el nivell de glucosa en sang), cosa que els fa ideals per a les persones diabètiques.
Els tramussos són una opció saludable ideal per menjar entre hores
Robert Duranvicetresorer del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya
Bons contra el colesterol i com a antioxidants
Els greixos que tenen són principalment insaturats i, a més, la presència de fitosterols els converteix en un molt bon aliat per lluitar contra el colesterol. També tenen una gran quantitat de fibra, que afavoreix el trànsit intestinal. Tot plegat fa que sigui un aliment nutritiu que atipa molt.
L’snack més saludable
Els tramussos aporten quantitats notables de minerals com el calci, el ferro, el magnesi, el potassi i el fòsfor, molt interessants sobretot per al sistema articular i ossi. També tenen moltes vitamines, sobretot del grup B (àcid fòlic, niacina, B6, etc.) i vitamina C. Són elements antioxidants i que afavoreixen el sistema immunitari.
Els tramussos tenen minerals com el calci, el ferro, el magnesi, el potassi i el fòsfor, i també molta aportació vitamínica
Robert Duranvicetresorer del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya
Malgrat tot, Robert Duran no és partidari de fer servir el concepte de superaliment, perquè defensa que «no hi ha cap producte que sigui un superaliment si no va acompanyat d’una dieta equilibrada.
CLARA BARDAJÍ
Quants tramussos es poden menjar al dia?
Els tramussos tenen molt valor nutritiu, però també alguns inconvenients. Com tots els llegums, poden causar flatulències i inflamació abdominal, donat el seu alt contingut en fibra. En persones propenses, fins i tot poden provocar una acceleració del sistema digestiu i diarrea.
L’snack més saludable
Per minimitzar aquests efectes, l’expert recomana treure’n la pell, que «és el que genera més flatulències». Perdrem una part de la fibra, però en facilitarem la digestió. A més, com que normalment es consumeixen en salmorra, no són gaire recomanables per a persones amb hipertensió o problemes cardiovasculars.
El consum recomanat no hauria de superar els 30 grams al dia de tramussos secs (uns 90 grams en remull).
Com menjar i cuinar tramussos
Més enllà de menjar-los com a aperitiu o snack saludable, els tramussos també es poden incloure en altres receptes com hummus (igual que els cigrons), amanides, guisats i com a substitut vegetal en elaboracions com hamburgueses, patés, formatges vegans, etc. També existeix la farina de tramussos.
És important tenir en compte que els tramussos crus tenen un gust amarg desagradable i contenen alcaloides que són tòxics. Per això, sempre s’han de cuinar, i cal una mica de paciència a l’hora de preparar-los.
Si els comprem secs, els hem de deixar en remull unes 24 hores. Després s’han de bullir durant ben bé una hora i, després, mantenir-los en aigua freda sense sal durant un parell de dies (canviat l’aigua cada 12 hores aproximadament). Els tramussos ja estaran llestos per conservar en salmorra o per fer-los servir en altres elaboracions.
ORIOL PETIT
Periodista de RAC1
RAC1
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias La Prensa