Cinc trucs
Cinc trucs. A Espanya es calcula que tenen diabetis un 15% de la població, i els casos han crescut un 40% des del 2019, segons dades de la Societat Espanyola de Diabetis. Més enllà d’arribar a tenir o no diabetis, la glucosa en sang ens afecta a tothom.
“La glucosa afecta com ens sentim de manera instantània, perquè influeix en la gana i l’estat d’ànim. Molts aspectes de salut es posen al seu lloc, així que la tenim sota control”. Ho explica Jessie Inchauspé, bioquímica i investigadora, llicenciada en matemàtiques pel King’s College, a Londres, i màster en bioquímica per la Universitat de Georgetown. Fa anys que estudia l’efecte del menjar en la salut i en fa divulgació. Ha escrit els llibres La revolución de la glucosa i també La revolución de la glucosa.
ROSANNA CARCELLER ESCUDER
Als seus llibres, Inchauspé dona alguns consells per controlar els pics de sucre en sang. En repassem cinc dels més destacats.
Consells per reduir els pics de glucosa
1) Afegeix un entrant verd a tots els teus àpats
La quantitat de fibra que mengem actualment és molt inferior a la que hauríem de consumir, segons l’especialista. La desaparició de la fibra de la dieta s’explica, en part, per l’ultraprocessament de molts aliments. Menjar vegetals verds és la millor manera d’aportar fibra a la nostra alimentació.
2) Canvia l’esmorzar dolç per un esmorzar salat
“L’esmorzar és el pitjor moment del dia per menjar sucre i midons, i, en canvi, és quan la majoria de nosaltres mengem sucre i midons”. L’esmorzar ideal segons tot això? Proteïna, fibres, greixos i, opcionalment, midons i fruita. Un exemple? Torrada amb alvocat, truita, o un entrepà de pernil. No un croissant de xocolata i una torrada amb melmelada. Hi ha proteïnes al iogurt, al tofu, al peix, als fruits sec, a les llavors, als ous… També pots menjar oli d’oliva per aportar greix. La fibra: espinacs, tomàquet, carabassó…
3) Millor postres que picar alguna cosa dolça
El millor moment per consumir alguna cosa dolça és després d’un àpat amb greixos, proteïnes i fibra. Quan prens sucre amb l’estómac buit deixes en una situació complicada l’organisme, en un pic gran de glucosa i fructosa.
4) Pren vinagre abans de menjar
Afegir vinagre a la dieta, tant en una beguda com en l’amaniment d’una amanida, és una manera excepcional d’aplanar les corbes de glucosa. Actua de dues maneres: alenteix l’arribada de la glucosa al torrent sanguini i augmenta la velocitat a la qual els nostres músculs l’absorbeixen i la converteixen en glucogen.
5) Després dels àpats, mou-te
Els músculs s’alegren d’absorbir l’excés de glucosa a mesura que t’arriba a la sang i minvarà el pic de glucosa, redueixes la probabilitat d’augmentar de pes i evitaràs una caiguda de l’energia.