Fabada asturiana a l’estil
Fabada asturiana a l’estil tradicional Els ingredients i una mica de paciència és l’única cosa que necessitem per
degustar aquesta exquisida ‘Fabada asturiana a l’estil tradicional’. Primer ens
reconfortem amb «les fabes» ben calentetes i després gaudirem amb «el
compango», és a dir, tota la carn de la fabada es separa en una font perquè
cada un es vagi servint del que més li agradi.
Ingredients per a 4 persones
• 450 gr de fabes de la Granja
• 250 gr de ceba
• Un parell de grans d’all
• Un parell de peces de xoriço asturià
• Un parell de peces de botifarra asturiana
• 200 gr de lacón salat
• 200 gr de cansalada
• Un full de llorer
• Mitjana copa d’oli d’oliva verge extra
Com fer la Fabada asturiana a l’estil tradicional
La nit anterior començarem deixant les faves en remull en un recipient gran
doncs creixen bastant, d’altra banda en un altre bol posarem a dessalar el
nostre lacón.
A l’endemà tirem les fabes en una olla de fons gruixut, afegirem els grans
d’all, la ceba sencera pelada, l’oli d’oliva i la fulla de llorer, cobrirem amb
aigua, millor mineral, fins a dos dits per sobre de les fabes, deixant que
arribin a l’ebullició i tallant la cocció amb un raig d’aigua freda. Això és el que
es diu «espantar les fabes», operació que repetirem al llarg de la cocció altres
dues vegades més.
Mentrestant, en una altra olla petita, donar-li un bull per separat a la carn,
això fa que sobretot la botifarra deixi anar part del seu greix, aquest pas és
totalment prescindible, si no ens importa l’excés de greix aquest dia, afegireu
tota la carn a l’olla on es couen les fabes una vegada que les hàgim espantat.
Seguim coent a foc mitjà-baix durant unes tres hores, desescumant si és
necessari i observant que no es quedi seca, en el cas de ser així, anem
afegint-li petites quantitats d’aigua calenta, bé sola o bé de l’olla on en un
principi havíem escaldat les carns, acordant-se dues vegades més d’espantar
la fabada amb aigua freda al llarg de el temps de cocció.
Just quan les fabes ja estan cuites i ha passat el temps, comprovar la sal i
afegir-hi la que necessiti, deixant coure la fabada uns minuts perquè la sal
s’incorpori. No fer-la fora al principi sinó en aquest moment.
A l’hora de servir-ho, separar a una font la carn a trossos. Si volem, podem
retirar la ceba i les dents d’all, o bé si preferim el brou més espès podem
triturar part d’ella amb una mica de el líquid i afegir-la de nou a la fabada.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias La Prensa
