Un dels costums més dolços de la vigília de Tots Sants (o de la nit de Hallowen) és el dels panellets. Antigament els panellets rarament es compraven; la gent els adquiria participant en rifes que es realitzaven durant gairebé tot el dia, o bé se’ls feia a casa. Amb l’arribada de les pastisseries, es va estendre el costum de comprar-los i les rifes van acabar desapareixent. Era costum menjar els panellets a la nit, desprès de sopar i hom els hi atorgava un sentit sagramental. Possiblement es tracta de la pervivència dels antics pans votius, en aquest cas oferts als difunts.
Amb els panellets, es menja també les castanyes rostides, acompanyat tot per un bon vi dolç, essencialment moscatell o mistela begut en porró.
Als pobles es fan castanyades populars.
INGREDIENTS
250 gr d’ametlles crues ratllades.
250 gr de sucre.
150 gr de patata.
150 gr de moniato.
Un ou.
75 gr de pinyons.
Una llimona.
PREPARACIÓ
Bullir les patates amb pell i escalivar els moniatos al forn.
Pelar-los i fer-ne un puré sec
Deixar-ho refredar completament
Afegir-hi després el sucre, les ametlles i raspadures de la pell de la llimona.
Barrejar-ho bé, primer amb una forquilla i després amb una espàtula de fusta.
Aixafar la barreja sense remenar-la fins que quedi unida.
Deixem reposar la pasta dels panellets 24 hores.
Agafar trossets de pasta i fer-ne boletes petites.
Passar-les per la clara d’ou una mica batuda.
Cobrir-los amb pinyons.
Anem col·locant els panellets a una safata de forn.
Els pintem amb rovell d’ou.
Posem la safata a forn mitjà (180º) uns 15 o 20 minuts.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más recetas en La Prensa