L’ajoblanco és un plat tradicional d’Andalusia, que en principi es consumeix com a sopa i cau molt bé per refrescar-nos durant els dies més calorosos de l’any.
Els ingredients principals són pa, all i moltes ametlles.
Ingredients
Tres alls
150 grams de pa dur o si no, molla de pa fresc
Un quart de quilo d’ametlles pelades
Un litre d’aigua
1/5 de litre d’oli d’oliva extra verge
Dues cullerades grans de vinagre de vi
Sal al gust
Elaboració pas a pas
Comencem per esmicolar el pa, si es tracta de pa fresc, o per remullar-lo, si es tracta de pa dur. En aquest cas, n’hi haurà prou de submergir-lo en una mica d’aigua freda durant alguns minuts (no abusar de la quantitat d’aigua. Utilitzar únicament la necessària perquè se suavitzi el pa).
En una olla posarem a bullir una mica daigua. Quan estigui calent, la farem servir per escaldar les ametlles. Podem fer-ho directament a l’aigua per un parell de minuts, o encara millor, posar les ametlles en un colador i banyar-les amb unes quantes cullerades.
Posteriorment, deixarem que les ametlles es refredin una mica per poder retirar-los la pell. Ens podem ajudar amb la punta d’un ganivet.
Pelarem les dents d’all, per després passar-les per un morter i triturar-les. També triturarem a les ametlles amb ells, i aprofitarem per afegir una mica de sal, al gust (si no disposem de morter per majar, podem fer servir un robot de cuina, directament).
Ja triturats els ingredients, incorporarem el pa, per també picar-lo.
Un cop obtinguda una pasta a partir de tots els ingredients picats, començarem a afegir l’oli en fil. Anirem barrejant a mesura que aboquem l’oli, per anar treballant la consistència de l’ajoblanco.
Passarem la barreja a un robot de cuina o liquadora, hi incorporem el vinagre i finalment l’aigua. Processar-ho tot fins obtenir la consistència desitjada.
Verificar la saó de l’ajoblanco i corregir-la si cal.
Deixeu que l’ajoblanco es refredi a la nevera (almenys un parell d’hores) abans de servir-lo, en plats individuals de sopa.
Recepta i foto: Lola (Nantes – França)