12.8 C
Castelldefels
jueves, abril 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

La guerra de l’aire condicionat: per què cadascú nota una temperatura diferent

La guerra de l’aire condicionat

La guerra de l’aire condicionat. La Comissió Europea presentarà un nou pla per estalviar energia i, entre les diferents propostes, una que toca de prop a tothom: Brussel·les vol que posem l’aire condicionat, màxim, a 25 graus i la calefacció, a 19. Una proposta que treu a la llum l’etern debat sobre la temperatura ideal de l’aire condicionat i la guerra -a la feina o a casa- per apujar-lo o abaixar-lo.

La pell és l’encarregada de detectar la temperatura exterior, com ha explicat la doctora de la Societat Catalana de Dermatologia, Andrea Combalia, en una entrevista a El món a RAC1, amb Anna Vallhonesta. Combalia comenta que allà “tenim els termoreceptors”, és a dir, uns aparells que capten la temperatura ambient.

L'extrema calor ens afecta al cervell.
La pell és l’encarregada de detectar la temperatura exterior.   Freepik

La pell és la clau

Aquests receptors, explica Combalia, “envien aquesta informació al cos perquè reguli la seva temperatura a 36 graus”.  La pell, doncs, és molt més que la capa que connecta el cos amb l’exterior. També «té la capacitat de sentir fred i calor”. 

La pell és l’encarregada de regular la temperatura i que sempre sigui constant, una de les claus segons la doctora Combalia. Quan tenim fred, el cos “activa el que coneixem com a pell de gallina amb l’objectiu de crear una microcapa que ens protegeixi el cos”, diu Combalia. Quan fa calor, en canvi, la pell es torna de color vermell. Això passa, diu la dermatòloga, perquè “arriba més sang a la pell i el contacte amb la suor -que ja s’ha refredat amb el vent- i es refresca”.

Els termoreceptors envien informació al cos perquè reguli la seva temperatura a 36 graus

Andrea Combaliadoctora de la Societat Catalana de Dermatologia

Altres factors que hi intervenen

Així doncs, a cadascú els termoreguladors li funcionen d’una manera. Però hi ha altres factors que expliquen per què a 25 graus hi ha persones que noten fred i d’altres calor.

Per exemple, el greix. «El teixit subcutani és un mecanisme de protecció, és una capa de greix. Hi ha persones molt primes que gairebé no tenen greix subcutani, i poden tenir més fred. Això es veu en la gent gran», comenta la doctora.

Hi ha persones molt primes que gairebé no tenen greix subcutani, i poden tenir més fred

Andrea Combaliadoctora de la Societat Catalana de Dermatologia

Horizontal
Les persones grans poden tenir menys sensació de calor.   CC0

També el metabolisme basal de cadascú. «Si l’activem, la temperatura corporal és més alta. Si acabem de fer exercici o arribem corrent a un lloc, la temperatura corporal puja. Això depèn molt de cada persona i per això tanta variabilitat de percepció».

Un darrer factor seria l’edat. «Hi ha diferència entre edats. Es pot explicar clarament que les persones grans tenen menys sensació de calor, i pot ser perillós perquè no tenen tanta percepció de set.La temperatura

Factors que ens fan notar-la de forma diferent

Els termoreceptors que cadascú té a la pell.

El teixit subcutani. Les persones amb més greix tenen més calor, les persones més primes o amb menys greix subcutani, tenen menys calor.

El metabolisme basal. Si està actiu perquè estem corrent o en activitat, tenim més calor.

L’edat. Les persones grans, per exemple, tenen més fred.

Els aires condicionats

Els aires condicionats, d’altra banda, no projecten el mateix tipus d’aire que el que hi ha al carrer. A diferència de l’aire que trobem al carrer, més humit, els aires condicionats projecten aire “més sec i amb una humitat més baixa”, segons Combalia.

Aquest és un dels principals motius pels quals notem tanta diferència quan entrem, de cop, en un espai amb l’aire encès. Però, alhora, també és “una de les causes que proporciona els refredats”, conclou la doctora.

Horizontal
Aire condicionat    CC0

Els cops de calor

Combalia també ha explicat a l’entrevista d’El món a RAC1 que cal alertar-nos quan apareixen senyals de calor. El mareig és “un senyal que el nostre cos ens envia per dir-nos que alguna cosa no va bé”, diu la doctora.

La doctora també ha advertit que cal anar amb compte, especialment, amb els nadons i les persones grans. Les criatures més petites, assegura la doctora, “no tenen la capacitat de dir si tenen fred o calor” i els més grans, amb l’edat, “perden la sensació de tenir set”. En aquests casos, especialment, és important, doncs, hidratar-se bé i evitar les zones més caloroses.  

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

Encuentra más noticias  la Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights