Quatre fruites que menys engreixen
Quatre fruites que menys engreixen.El consum de fruites a les llars espanyoles va baixar un 7,5% el 2021 respecte a l’any anterior, segons dades de la Federació Espanyola d’Associacions de Productors Exportadors de Fruites, Hortalisses, Flors i Plantes Vives (Fepex), que assenyalen un retrocés del consum de tots els tipus de fruita, fins i tot de les més demandades. Pel que fa a les hortalisses, el consum a les llars ha retrocedit un 9% tant en volum com en despesa, amb caigudes destacades com la del tomàquet (un 11%) i el pebrot (un 10%).
Fepex explica aquest descens per l’impacte de la pandèmia, que va fer que el consum d’aquests aliments s’incrementés. A més, l’obertura de la restauració, la flexibilització de les mesures i la fi de les restriccions podrien explicar les preferències per altres tipus d’aliments i, per tant, la caiguda del consum de fruites, verdures i hortalisses.
Menjar fruita cada dia és important per molts motius. “La fruita aporta vitamines, minerals, antioxidants, aigua i fibra, de manera que és crucial incloure-la a la dieta diària, si és possible un parell de peces i sempre variades”, recomana la nutricionista Fátima Branco. L’evidència científica que avala aquesta afirmació és abundant. Segons un estudi de l’Institut del Cor de Minneapolis, als Estats Units, les persones que segueixen una dieta rica en fruita i verdura tenen una calcificació més baixa en la seva placa coronària (una mesura de malaltia cardiovascular que calcula l’obstrucció dels vasos sanguinis).
La fruita aporta vitamines, minerals, antioxidants, aigua i fibra
Fátima Branco nutricionista
Una altra investigació, en aquest cas publicada a la revista EBioMedicine, evidencia que existeix un flavonoide (la fisetina) present en fruites com maduixes, pomes o raïm, que combat l’envelliment cel·lular. Un altre dels estudis que posa de manifest els beneficis per a la salut de la ingesta regular de fruita és el que va fer la Universitat de Warwick, al Regne Unit, publicat a l’American Journal of Public Health, que suggereix que consumir fins a vuit porcions de fruita i vegetals al dia augmenta notablement els nivells de felicitat i benestar de les persones.
Tot i que menjar fruita és recomanable i, en paraules de Branco, “com més variada sigui, millor”, és cert que tampoc convé abusar del seu consum per diversos motius. “És probable que si mengem una gran quantitat de peces de fruita al dia estiguem desplaçant el consum d’altres aliments que també són importants, com el iogurt o les fruites seques”, opina la nutricionista. “No podem oblidar, a més, que la fruita conté fructosa, glucosa i sacarosa, que tot i que és un sucre saludable –que no té res a veure amb els sucres afegits que trobem en altres productes– no deixa de ser sucre, de manera que convé reduir-ne el consum a un parell de peces diàries, combinades, això sí, amb verdures i hortalisses, depenent sempre de l’estil de vida i del conjunt de la dieta, evidentment”.
Com més variada sigui la fruita que mengem, millor
Fátima Branco nutricionista
Menjo molta fruita i guanyo pes: per què?
Branco destaca que hi ha molta desinformació sobre el consum de fruites i que, en moltes ocasions, han arribat pacients a la consulta estranyats de guanyar pes tot i menjar molta fruita. “Hi ha persones que, amb l’objectiu d’aprimar-se, opten per sopar quatre peces de fruita, cosa que en gairebé tots els casos provoca que s’acumuli greix abdominal. Ho fan pensant que estan sopant una cosa lleugera, fàcil de preparar i accessible, i només comencen a perdre pes quan substitueixen aquest sopar per altres que combinin verdures i proteïnes”, explica la nutricionista.
Hi ha persones que, amb l’objectiu d’aprimar-se, opten per sopar quatre peces de fruita, cosa que en gairebé tots els casos provoca que s’acumuli greix abdominal
Fátima Branco nutricionista
Tot i que si tenim un pes adequat i un bon estat de salut no hauríem d’estar comptant calories ni fixant-nos excessivament en les peces de fruita que consumim, és cert que n’hi ha de més calòriques que d’altres, encara que en algunes ocasions aquesta xifra ens pot portar a l’equívoc. Ho explica amb un exemple la nutricionista Susana León: “Hi ha molta gent que té fòbia dels plàtans perquè és una de les fruites que tenen més calories, però la veritat és que, tot i que un plàtan té el doble de calories que una poma, un plàtan estàndard pesa la meitat que una poma, aproximadament. Això vol dir que si ens mengem un plàtan com a refrigeri, estarem consumint les mateixes calories que si optem per una poma”.
Hi ha molta gent que té fòbia dels plàtans perquè és una de les fruites que tenen més calories
Susana León nutricionista
Al seu torn, Branco recorda que només el coco i l’alvocat tenen una càrrega calòrica considerable i caldria prendre’ls amb moderació, però que la resta de fruites tenen cabuda en una dieta sana i equilibrada. En qualsevol cas, l’opció més recomanable és optar sempre pel consum de fruites i verdures de temporada, independentment de les calories que tinguin.
En aquest sentit, un estudi fet per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili assenyala que el consum de la mateixa varietat de fruita té efectes diferents sobre la salut en funció de l’estacionalitat. Concretament, els investigadors van estudiar el cas de la cirera, que pot alterar el rellotge molecular adipós si es consumeix en l’època de l’any que correspon o si es menja fora de temporada. A més, les fruites de temporada, com que es mengen en el moment òptim de maduració, tenen unes propietats organolèptiques excepcionals.
Aquestes són algunes de les fruites que menys engreixen del mercat:
1) El préssec
Per a Branco, és important corregir un error molt estès entre la població sobre les fruites d’estiu. “Moltes persones creuen que engreixen més, però això no és cert. El motiu és que normalment en mengem més quantitat, perquè venen de gust i hi ha molta varietat, a més que tenen molta aigua i a l’estiu tenim més set”, explica la nutricionista, que assenyala que molts dels seus pacients se sorprenen quan descobreixen que el préssec (amb unes 39 calories per cada 100 grams) és menys calòric que la poma, que sol ser la fruita poc calòrica per excel·lència en l’imaginari col·lectiu.
2) La poma
Ja ho diu el refrany: “Una poma al dia el metge t’estalvia”. La poma és una fruita amb moltes propietats, a més de ser saciant i baixa en calories. Segons una revisió d’investigacions de l’Organització d’Investigació Científica i Industrial de la Commonwealth (CSIRO), menjar pomes amb regularitat pot ajudar a mantenir saludable el cor, controlar la gana i afavorir la pèrdua de pes. La investigació assenyala, d’altra banda, que hi ha estudis emergents que relacionen el consum de pomes amb el bon estat de salut dels bacteris de l’intestí. A més, les pomes tenen gran quantitat d’antioxidants, són diürètiques i poden ajudar a prevenir malalties com el Parkinson, entre altres beneficis.
3) La síndria
Amb unes 30 calories per cada 100 grams, la síndria és una de les fruites estrella de l’estiu. Segons un estudi de la Universitat de Purdue, a Indiana (Estats Units), els alts nivells de licopè que presenta protegeixen de les malalties cardiovascular, mentre que una altra investigació, en aquest cas publicada a l’ American Journal of Hypertension , va trobar que els extractes de síndria ajuden a reduir la hipertensió i a disminuir la pressió arterial en adults obesos. Tot i que el seu índex glucèmic és alt, com que té una gran quantitat d’aigua, aquest indicador es modera i es pot consumir amb normalitat.
4) El meló
El meló té 34 calories per cada 100 grams i és, amb permís de la síndria, una de les fruites més consumides a l’estiu. Funciona bé en batuts, com a plat principal combinat amb algun aliment salat, i fins i tot hi ha qui el prepara a la planxa amb un bon formatge fresc. Batut amb un préssec i un iogurt grec, dona lloc a una crema freda que constitueix un entrant de luxe i, com que és ric en aigua, ens ajuda a apagar la set en qualsevol moment del dia.
Tot i que allò que diuen d’“el meló al matí és or, a la tarda plata i a la nit mata”, aquest refrany popular s’equivoca bastant. És cert que alguns nutricionistes recomanen evitar el meló a la nit pel seu alt índex glucèmic, però el nutricionista de Medicadiet Álvaro Sánchez assenyala que “en contra del que molta gent pensa, el meló no és especialment ric en carbohidrats, sinó que el seu contingut és similar al d’altres fruites, així que es pot menjar sense problemes a la nit, com passa amb qualsevol fruita”. Així, si 100 grams de poma contenen 10 grams d’hidrats de carboni, 100 grams de meló groc en tenen exactament la mateixa quantitat, la mateixa també que 150 grams de meló de Nadal.
Aquest article s’havia publicat originalment a ‘La Vanguardia’.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias la Prensa