12.1 C
Castelldefels
jueves, diciembre 8, 2022
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Educació envia instruccions als centres perquè apliquin el decret que blinda el català

Educació envia instruccions

El govern s’escuda en el decret llei que va aprovar aquest dilluns d’urgència per driblar la imposició. El text regula els projectes lingüístics dels centres i deixa clar, explícitament, que no es poden aplicar percentatges a l’aprenentatge de llengües. Els centres tindran sis mesos, a partir del curs que ve, per adaptar-se als nous criteris.

El departament d'Educació ha enviat les instruccions a escoles i instituts perquè apliquin el decret del català que vol esquivar la sentència del 25% de castellà que ha imposat el TSJ. // ACN - Marta Sierra
El departament d’Educació ha enviat les instruccions a escoles i instituts perquè apliquin el decret del català que vol esquivar la sentència del 25% de castellà que ha imposat el TSJ. // ACN – Marta Sierra

Educacio envia instruccions inclouen un qüestionari que escoles i instituts han de respondre en el termini d’un mes. Són set preguntes binàries, per respondre sí o no, sobre el projecte lingüístic del centre. Entre aquestes, es pregunta si el català és la llengua d’ús normal de l’acollida, si preveu que el català és la llengua vehicular, si el projecte lingüístic evita l’ús de percentatges o si el català i el castellà tenen un ús curricular i educatiu.

Si els centres responen que sí a totes les preguntes, constarà que el seu projecte lingüístic s’adequa al nou decret i Educació el validarà automàticament. Si es respon és que no a alguna de les preguntes, voldrà dir que el projecte no s’adequa a la nova norma. Llavors el centre hauria de modificar-lo perquè s’hi adapti.

El qüestionari que han de respondre els centres

1. El projecte lingüístic preveu que el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge?

2. El projecte lingüístic preveu que el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut?

3. El projecte lingüístic preveu un ús curricular i educatiu tant del català com del castellà?

4. El projecte lingüístic incorpora criteris exclusivament pedagògics i des d’un abordatge global, integrador i de transversalitat curricular per determinar la presència i el tractament de les llengües oficials?

5. El projecte lingüístic té en compte la diagnosi de la realitat sociolingüística del centre?

6. El projecte lingüístic té en compte els resultats de les proves i avaluacions periòdiques, tant internes com externes, en les diferents etapes educatives?

7. El projecte lingüístic evita la utilització de percentatges en l’ensenyament i l’ús de les llengües?

Els centres han de respondre un qüestionari de set preguntes binàries perquè Educació aprovi els seus projectes lingüístics. // ACN - Jordi Marsal
Els centres han de respondre un qüestionari de set preguntes binàries perquè Educació aprovi els seus projectes lingüístics. // ACN – Jordi Marsal

El decret diu que no es pot aplicar percentatges de l’ús de llengües

El decret es va publicar aquest dilluns mateix al Diari Oficial i té rang de llei, per tant, només es pot recórrer davant del Constitucional. Diu que, a l’hora de fer els projectes lingüístics, els centres hauran de tenir en compte el seu entorn sociolingüístic, els objectius de normalització lingüística, la diversitat cultural dels alumnes i s’haurà de revisar en funció del coneixement de llengües que tinguin.

I hi posa, textualment, que no es poden aplicar paràmetres numèrics, proporcions o percentatges en l’ensenyament i l’ús de les llengües. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, confia que servirà per esquivar la sentència.

Mes informació

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

Encuentra más noticias  La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,600SeguidoresSeguir
20,300SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights