13.7 C
Castelldefels
jueves, abril 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Catalunya va rebre un 36% de la quantitat pressupostada el 2021 i Madrid, el 184%

Catalunya va rebre un 36%

Catalunya va rebre un 36% ha tornat a incomplir amb Catalunya pel que fa al que va prometre que invertia en els pressupostos generals de l’Estat el 2021 i el que ha acabat passant. Dels 2.068 milions pressupostats, ha acabat invertint 740 milions, només el 35,8%.

A la Comunitat de Madrid passa justament el contrari, és a dir, s’inverteix molt més del que preveuen els pressupostos. Dels 1.134 milions previstos, l’Estat ha acabat invertint a Madrid 2.086 milions, és a dir, el 184%. Les dades s’extreuen de l’informe de Distribució territorial de la inversió del sector públic estatal, que ha publicat aquest dilluns el govern espanyol.

L'estació de trens de Vilafranca del Penedès, en obres // ACN - Gemma Sánchez
L’estació de trens de Vilafranca del Penedès, en obres // ACN – Gemma Sánchez

És el pitjor any des del 2015

La Cambra de Comerç de Barcelona cada any fa l’exercici de comparar què ha invertit cada organisme i quan havia dit que invertiria. Creua les dades i les d’aquest any són especialment dolentes. De fet, és el pitjor any des del 2015, que és quan la Cambra va començar a fer aquest exercici.

A Catalunya s’acaba invertint menys que a Madrid, tot i que als pressupostos preveien més milions d’inversió per Catalunya. El 2021 ha estat el pitjor any pel que fa a l’incomplint de la inversió prevista als pressupostos, però no és extraordinari perquè a Catalunya li passa cada any.

Obres a l'estació de trens de Vilafranca del Penedès. // ACN - Gemma Sánchez
Obres a l’estació de trens de Vilafranca del Penedès. // ACN – Gemma Sánchez

Des del 2015 fins al 2021, deixant fora els anys de pressupostos prorrogats al 2019 i el 2020, de mitjana a Catalunya l’Estat hi ha invertit el 62% de la quantitat pressupostada, per sota de la mitjana estatal, que és del 74%, molt lluny de la mitjana de Madrid, que és del 128%. Per tant, sempre s’acaba invertint més del que diuen els pressupostos.

Decepció i indignació a Catalunya

Des de la Cambra de Comerç de Barcelona insisteixen en que no hi ha cap territori de l’Estat on es prometi tant i s’inverteixi tant poc. “Som els pitjors de tots”, ha dit el cap d’estudis d’aquesta corporació, Joan Ramon Rovira, lamentant que no sigui un desequilibri excepcional sinó “històric”.

L’any que l’Estat va acostar-se més a la inversió que va preveure per Catalunya als pressupostos espanyols va ser al 2017. Va invertir el 81% del que havia pressupostat. Amb Madrid, mai s’ha baixat del 100%.

Som els pitjors de tots

Joan Ramon Rovira cap d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona

El conseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, per la seva part, ha trobat incomprensible aquest baix nivell d’execució, i ho veu una raó més per crear un estat propi. “De tots els territoris de l’Estat, on menys s’ha executat la inversió prevista és a Catalunya”, ha recordat.

“És sagnant, persistent i humiliant pels ciutadans i les empreses de Catalunya que hi hagi aquest menyspreu permanent de l’Estat envers Catalunya”, ha insistit.

És sagnant, persistent i humiliant pels ciutadans i les empreses de Catalunya que hi hagi aquest menyspreu permanent

Jaume Giró conseller d’Economia

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, treballant al seu despatx al departament d'Economia. // Marta Vidal
El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, treballant al seu despatx al departament d’Economia. // Marta Vidal

Hisenda trasllada la responsabilitat a Adif

Aquesta pèssima execució dels comptes de l’Estat s’ha produït malgrat que l’acord d’Esquerra amb el PSOE per aprovar els pressupostos preveia incloure-hi una clàusula titulada Seguiment de les inversions a Catalunya, amb reunions cada quatre mesos per controlar el grau d’execució.

Fonts del ministeri d’Hisenda han assegurat a RAC1 que si no s’ha fet cap reunió és perquè Esquerra no els ho ha demanat. Suposadament, s’hauria d’haver fet una reunió, però fons d’aquest departament diuen textualment que no és per ells que no s’hagi fet.

Més enllà d’això, Hisenda sosté que tot el problema ve d’Adif i que per això s’explica la baixa inversió. Dels 246 milions d’euros pressupostats a la xarxa de Rodalies, se’n van executar encara no 30. La Moncloa també en responsabilitza el ministeri de Transports.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

Encuentra más noticias  la Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights