30.2 C
Castelldefels
sábado, mayo 21, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Tot allò que cal saber per a tramitar la baixa laboral

Tramitar la baixa laboral

Tramitar la baixa laboral. Amb la variant òmicron i els centenars d’infeccions diàries, aquests dies ha crescut molt el nombre de treballadors que no poden anar a la feina i que han de demanar la baixa. Ara per ara, els contactes estrets vaccinats no han de fer quarantena i només s’han d’aïllar els positius, però així i tot hi ha una allau de baixes. Afecta tots els sectors, sobretot els mestres, el personal sanitari i els conductors del transport públic. També les feines en què és imprescindible l’assistència presencial i les empreses més petites.

Actualment, a Catalunya hi ha 123.406 baixes per covid-19. El País Valencià també va tancar l’any amb unes dades desorbitades: més de 49.000 baixes per coronavirus el mes de desembre. I a les Illes, segons l’Associació de Mútues d’Accidents de Treball, 7.300 treballadors van tenir baixa laboral per covid-19 el desembre, un 270% més que al novembre (quan n’hi va haver 1.900).

El Mirador de Cultura de Joan Safont

Cada dijous rep al teu correu el repàs de l’actualitat cultural dels Països Catalans

Qui pot demanar la baixa laboral per coronavirus?

La baixa la pot demanar tothom qui estigui obligat a fer quarantena, bé perquè s’ha fet una prova i ha sortit positiva, bé perquè és contacte estret d’un positiu i no té la vaccinació completa. Per tant, els contactes estrets que hagin estat vaccinats no s’hauran d’aïllar i no podran demanar la baixa laboral. Això origina una situació paradoxal: els contactes estrets no vaccinats es poden aïllar i cobrar la baixa i, en canvi, els que han seguit les recomanacions i s’han vaccinat, no.

Per una altra banda, molts pares es queixen de no tenir dret de baixa laboral durant la quarantena dels seus fills que no poden estar-se sols a casa.

Com s’ha de demanar la baixa laboral i quan es rep l’alta?

Catalunya, d’ençà que va començar la pandèmia i arran del col·lapse dels centres d’atenció primària, les consultes relacionades amb la covid-19 es gestionen mitjançant la Meva Salut i és en aquest portal digital on es pot tramitar la baixa laboral. Per fer el tràmit, en primer lloc, cal que el positiu sigui al banc de dades del sistema. Si us han diagnosticat la covid-19 o us heu fet una prova d’antígens a casa i ha sortit positiva, ho heu de notificar telemàticament al metge. Caldrà que us hi adreceu amb una consulta en línia –”eConsulta”– a la qual haureu d’adjuntar el resultat de la prova, la marca i la data en què s’ha fet.

Un altre lloc on podeu comunicar el positiu és a les farmàcies adherides al programa TAR. Cal que truqueu a la farmàcia, que us identifiqueu amb el vostre CIP, document d’identitat o passaport i indiqueu la marca de la prova i el dia que us la vau fer. És important de no anar-hi presencialment, perquè teniu la malaltia. Si no podeu comunicar el positiu per cap d’aquestes vies telemàtiques, podeu anar al CAP, però ha de ser el darrer recurs.

Després de comunicar el positiu, rebreu un missatge de text de ContacteCovid.cat per a identificar els contactes estrets i tramitar la baixa laboral, si la necessiteu. Un professional sanitari us tramitarà l’informe de baixa i el publicarà a l’espai “Informes i resultats”, on el podreu descarregar. El Departament de Salut ha establert que en tramitar la baixa es rebrà automàticament l’alta diferida per al cap de set dies. És a dir, que ja es programarà per quan s’hagi complert la quarantena. De totes maneres, si després d’aquests dies d’aïllament, encara teniu símptomes o us trobeu malament, podeu posar-vos en contacte amb el CAP perquè us valori el cas.

A més a més, el conseller de salut català, Josep Maria Argimon, ha demanat a la Seguretat Social que es puguin emetre les baixes laborals amb una declaració d’autoresponsabilitat. D’aquesta manera, diu, s’agilitarà el procés per a les substitucions i es contribuirà a descongestionar els CAP.

Al País Valencià també s’ha habilitat un servei perquè els diagnosticats amb una prova d’antígens a casa puguin tramitar la baixa laboral. Tanmateix, primer de tot cal demanar hora amb el metge de capçalera. Es pot fer trucant al CAP –900 300 555–, o bé telemàticament, a la pàgina web de la Conselleria de Sanitat o amb l’aplicació mòbil GVA Coronavirus. Una vegada el malalt s’hagi posat en contacte amb el metge, segons el diagnòstic, obtindrà la baixa laboral.

Així mateix, és possible de fer-se la prova a les farmàcies autoritzades –on també es podran notificar els positius–, en punts centralitzats d’obtenció de mostres de la xarxa pública i en laboratoris privats que notifiquen els resultats a la conselleria. En aquests casos, el pacient haurà de demanar la baixa laboral en una pàgina web que s’activarà divendres.

Quant a les altes laborals, en tots els casos s’emetran automàticament, amb un sistema semblant al del Principat. Els metges les tramitaran en el moment del diagnòstic per un període de set dies, de manera que els centres d’atenció primària no hauran d’assumir una doble càrrega de feina. De totes maneres, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha dit que en cas que els símptomes continuïn, el treballador podrà allargar la baixa tant temps com calgui.

A les Illes també s’ha activat una eina en línia, que serveix per a agilitar el seguiment tant dels contactes estrets com dels positius de covid-19. En cas de tenir símptomes, es podrà demanar hora per a una prova diagnòstica. Si surt positiva, es podrà gestionar la baixa laboral sense haver d’anar al centre mèdic. El govern de les Illes també ha anunciat que va enllestint una plataforma perquè les farmàcies puguin comunicar els casos positius i que funcionarà aviat. És una altra mesura per a reduir la pressió sobre l’atenció primària.

Andorra s’ha habilitat un sistema per a alleugerir els processos de baixa laboral quan es tingui una prova diagnòstica positiva. Si s’ha fet a Stoplab, en un laboratori privat o a les farmàcies, la baixa laboral es farà efectiva automàticament per un període de set dies. Aquell qui registri un resultat positiu rebrà un SMS amb l’avís de baixa laboral; en cas de tenir la possibilitat de teletreballar, podrà revocar la baixa a l’adreça electrònica renunciabaixa@cass.ad.

Què passa si el CAP no us facilita la baixa?

Oriol Arechinolaza, advocat laboralista del Col·lectiu Ronda, explica: “Tot i que es pot accedir als protocols establerts per a tramitar la baixa laboral, el col·lapse de l’atenció primària i de les eines telemàtiques fa que no es garanteixi la tramitació d’algunes baixes.” Els metges no tenen capacitat per a respondre a totes les consultes i per això hi ha baixes que no es generen quan se sol·liciten.

Això pot ser problemàtic si l’empresa considera que un treballador no està en situació d’indisposició. Per a resoldre aquesta anomalia, Arechinolaza recomana de parlar amb l’empresa i fer una comunicació formal al CAP per indicar que la prova diagnòstica ha sortit positiva. “La baixa s’acabarà atorgant –diu–, però retroactivament, és a dir, que es notificarà més tard. De totes maneres, els efectes han de començar quan s’ha comunicat el positiu.”

A Catalunya, a més, el Departament de Salut ha emès un missatge tranquil·litzador en aquesta mateixa línia: “És important de treure pressió al treballador i a les empreses. Les baixes poden tardar a tramitar-se més del que és habitual, però es faran sempre i de manera retroactiva.”

Es pot allargar la baixa si persisteix la malaltia després de la quarantena?

La baixa laboral per coronavirus s’acaba quan s’acaba el període d’aïllament estipulat, però es pot prorrogar si els metges ho consideren necessari. “Si es comunica un doble positiu i el pacient no es troba bé, s’ha de poder continuar l’aïllament. A més, de vegades, passada la quarantena, els símptomes es mantenen encara que les proves siguin negatives. En aquest cas, també es pot allargar la baixa”, diu Arechinolaza.

La Comissió de Salut Pública espanyola va acordar de reduir les quarantenes a set dies per als qui no tinguin símptomes i per als contactes estrets no vaccinats. A més, a Catalunya el Departament de Salut diu que no s’ha de fer cap prova d’antígens per a sortir de la quarantena. “Moltes vegades, les càrregues virals són molt baixes, però una prova d’antígens les detecta. Són persones que ja no encomanen la covid i per tant, el resultat d’aquest TAR no és concloent”, diu la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo. Un asimptomàtic, doncs, passats els set dies de quarantena, es pot incorporar a la feina.

Els qui han passat la covid durant les vacances i han hagut de demanar la baixa poden recuperar aquests dies?

Si un treballador ha agafat la covid durant les vacances i ha hagut d’agafar la baixa laboral, no perdrà els dies en què ha estat malalt. En qualsevol baixa per incapacitat temporal, l’estatut dels treballadors, a l’article 38.3, reconeix el dret de fer les vacances després: “Si el període de vacances coincideix amb una incapacitat temporal que impossibilita al treballador gaudir-ne, totalment o parcial, durant l’any natural a què corresponen, el treballador en pot gaudir una vegada finalitzi la seva incapacitat i sempre que no hagin transcorregut més de divuit mesos a partir del final de l’any en què s’hagin originat.”

Arechinolaza explica: “Són dues casuístiques que corresponen a situacions diferents. Les vacances tenen com a objectiu el descans, i el de la baixa és recuperar-se.” Així doncs, si es comunica la malaltia a l’empresa, els dies es poden recuperar acabada la baixa.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

Encuentra más noticias  La Prehttps://laprensa

Artículo anteriorSalsa Cafè de París
Artículo siguienteCake de Taronja i Azahar

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,319SeguidoresSeguir
19,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?