18.3 C
Castelldefels
jueves, marzo 28, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

La crisi del coronavirus dispara gairebé un 10% els casos d’agorafòbia a Catalunya

La crisi del coronavirus dispara l’agorafòbia

La crisi del coronavirus dispara lagorafòbia a Catalunya. Són dades del departament de Salut a les qual ha tingut accés RAC1. Els experts admeten que al darrere d’aquests casos hi ha diverses casuístiques. Però assenyalen l’aïllament que va provocar el confinament i la por de contagiar-se com alguns dels factors que més han contribuït a empitjorar la salut mental de moltes d’aquestes persones.

Tot i que a finals dels 2020 els casos d’agorafòbia ja van començar a pujar lleugerament, sobretot després del confinament més dur, l’augment s’ha començat a notar de valent aquest 2021.

La crisi del coronavirus dispara gairebé un 10% els casos d'agorafòbia a Catalunya. // CC0
La crisi del coronavirus dispara gairebé un 10% els casos d’agorafòbia a Catalunya. // CC0

Les dades de Salut

Segons les dades de Salut, entre el mesos de gener i juny aquest tipus de transtorn d’ansietat es va diagnosticar a 4.176 persones. És un 9’2% més que els que hi va haver en els primers 6 mesos del 2020.

La doctora del Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar, Ángeles Malagón, explica a RAC1 que en alguns casos s’ha detectat a persones que ja havien tingut problemes previs: “S’hi afegeix la por al contagi, a tenir relacions socials que puguin dur a un contagi, transmetre-ho a familiars amb factors de risc… Són casos que abans no teníem de por al coronavirus que ara estan apareixent”.

S’hi afegeix la por al contagi, a tenir relacions socials que puguin dur a un contagi o transmetre-ho a familiars amb factors de risc

Ángeles Malagón doctora del Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar

Una por que Malagón explica que en la majoria de casos cal tractar fent que la persona mica en mica vagi recuperant la vida quotidiana: “Cal exposar-se progressivament a aquestes situacions, veure que no passa res, i començar a normalitzar situacions que s’han abandonat per la pandèmia”.

Cal exposar-se progressivament a aquestes situacions i veure que no passa res

Ángeles Malagón doctora del Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar

Segons les dades del departament aquest augment dels casos d’agorafòbia s’està donant només per persones adultes. En el cas dels menors d’edat NO hi ha hagut cap variació.

Augmenten els tics entre els adolescents

L’agorafòbia no ha estat l’única patologia que ha augmentat amb la pandèmia. També ho han fet els tics. En aquests cas però, a causa de l’ús que els més joves fan de xarxes socials com TikTok.

Segons llegim a La Vanguardia, cada cop més adolescents han d’anar al metge perquè comencen a desenvolupar sons, ganyotes o moviments involuntaris després de veure vídeos sobre el trastorn de La Tourette a la plataforma.

Els tics augmenten entre els adolescents. // CC0
Els tics augmenten entre els adolescents. // CC0

Es tracta majoritàriament de nenes i adolescents d’entre 10 i 14 anys. Després de veure vídeos sobre influencers que expliquen els seus tics a Tiktok, comencen a imitar-los, reproduint els mateixos sons o moviments. El problema és que, a aquesta edat, molts dels joves pateixen trastorns molt lleus de neurodesenvolupament, sense diagnosticar. Això fa que, el que comença sent una simple imitació, pugui acabar convertint-se en un trastorn.

Els experts els anomenen tics funcionals, perquè no són casos reals de La Tourette, sinó que es tracta d’un problema psicològic. A més, l’estrès i la tensió generats per la pandèmia han fet que n’augmentin encara més els casos. Els episodis poden durar només hores o dies, o allargar-se més, però en tots els casos, es tracten amb teràpia cognitiva.

 Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook

Encuentra más noticias La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights