Sembla ciència-ficció, però no ho és. Un equip mèdic dels Estats Units ha trasplantat amb èxit un ronyó de porc a una dona que estava en mort cerebral. És una intervenció totalment pionera al món que ha servit per provar la viabilitat en humans dels òrgans de porcs modificats genèticament. L’operació va ser el 25 de setembre al centre Langone de Nova York, i el ronyó trasplantat va funcionar bé 54 hores, segons detallen els investigadors al diari USA Today .
“Els òrgans de porc, sobretot el cor i el ronyó, són molt semblants als humans”. Ho ha explicat a RAC1.cat el director de l’Organització Catalana de Trasplantaments, Jaume Tort. La principal complicació, però, són els virus que tenen els porcs i que podrien passar als pacients trasplantats. És per això que es treballa amb animals modificats genèticament.
Ja fa molt de temps que es treballa amb la idea del porc, perquè els òrgans, sobretot el cor i el ronyó, són molt semblants als dels humans
Jaume Tort director de l’Organització Catalana de Trasplantaments
Tort explica que la cirurgia “és la part senzilla” d’un trasplantament així, però la dificultat és superar la “barrera immunològica” perquè no hi hagi un rebuig immediat de l’òrgan. Per això el gran avenç d’aquesta intervenció experimental és la demostració que el ronyó d’un animal modificat genèticament no ha generat rebuig durant més de dos dies.
Hi ha grans barreres immunològiques per poder aprofitar aquests òrgans. Encara no està resolt com evitar la transmissió dels virus propis dels porcs
Jaume Tort director de l’Organització Catalana de Trasplantaments
“És un primer pas en la lluita contra el rebuig”, diu Jaume Tort, que, però, avisa que caldrà comprovar que el rebuig no aparegui més tard. En tot cas, s’haurà d’investigar amb una altra pacient perquè a la dona la van desconnectar de les màquines que la mantenien amb vida.
Era una persona en mort encefàlica. Un cos que es fa funcionar artificialment no es pot mantenir gaire temps
Jaume Tort director de l’Organització Catalana de Trasplantaments
Tort detalla que a Catalunya i a Espanya també hi ha diverses instal·lacions amb porcs transgènics per a la recerca.
Ho veurem aviat?
L’expert en trasplantaments creu que la utilització d’òrgans d’animals en humans encara “va per llarg”. Cal ser prudents i no pensar que “d’aquí a quatre anys ja no faran falta els donants”. Falten, doncs, anys de recerca i, després, les validacions ètiques i jurídiques corresponents.
Jaume Tort explica que el que sí que està molt més avançat és la regeneració d’òrgans, que permetria no haver de trasplantar. Es tracta de “generar cèl·lules i teixits que reparin les parts danyades dels òrgans”. Això, segons Tort, “és el primer que veurem”, perquè ja hi ha molts assajos en marxa.
Anem molt ràpid en la línia de la reparació: generar cèl·lules i teixits que reparin les parts danyades dels òrgans
Jaume Tort director de l’Organització Catalana de Trasplantaments
Veurem abans que podem reparar òrgans que no substituir-los per òrgans generats d’una altra manera
Jaume Tort director de l’Organització Catalana de Trasplantaments
Encara sobre el trasplantament experimental del ronyó de porc a Nova York, Jaume Tort creu que “s’han saltat alguns passos”, perquè el més lògic des del punt de vista del procediment científic “hauria estat provar-ho primer en primats”.