Aquest pot ser el plat principal d’un dels dinars o sopars del proper Nadal. No està de més guardar-lo per si ens fes falta. Es una carn molt saborosa, tendra i a un preu molt competitiu. Amb una salsa ben saborosa i una guarnició acord ens queda un plat fantàstic!
Ingredients per a 4 racions
Un filet de porc
Una llauna de cervesa negra
Cebetes o 1 ceba
Una dent d’all
Un pal de canyella
Una bitxo
Pebre negre
Pebre vermell dolç
Una branca romaní fresc
Una cullerada de sucre morè (opcional)
Oli d’oliva verge extra
Sal
Per al puré
3-4 patates de coure
Un rajolí de nata
Pasta de tòfona
Oli d’oliva
Pebre negre i sal
Passos de la elaboració
Comencem daurant el filet a foc fort, això farà que se segelli bé per totes les seves cares i no s’escapin els sucs. Així quedarà més sucós i tendre. Mentre, tallem una ceba fineta o unes 4 – 5 cebetes petites.
Traiem el filet que ja estarà daurat i afegim les cebes, sofregim una mica fins que estiguin tendres. Li posem l’all pelat i aixafat també a sofregir.
Afegim ara el pal de canyella, el pebre negre, el bitxo, el romaní fresc, el sucre i el pebre vermell. Donem unes voltes perquè es torrin totes les espècies i deixin anar el seu aroma. Tot seguit hi posem la cervesa negra i un gotet d’aigua. Corregim de sal.
Posem el filet sencer i tapem l’olla, deixem que cogui a foc mitjà durant uns 25-30 minuts, en funció del gran que sigui el filet i fins que al punxar-lo veiem que està tendre.
Retirem la peça de carn per servir-la tallada a medallons.
Comprovem si la salsa està espessa, si encara està molt líquida la podem espessir pujant una mica el foc i afegint-li una culleradeta de maizena dissolta en una mica d’aigua freda.
Per al puré: Coem les patates pelades i tallades a trossos, així es faran abans. Un cop punxem i estiguin tendres, amb ajuda d’una escumadora ho passem a un plat (reservem l’aigua de cocció per si calgués afegir-ne després). Aixafem amb una forquilla, afegim la nata, una culleradeta de pasta de tòfona, oli d’oliva, sal i pebre. Si queda massa dur podem afegir una mica de l’aigua de cocció per fer-lo més lleuger.
Per servir: Col·loquem el puré en un cèrcol d’emplatar i a la banda posem uns 2-3 medallons de filet que acompanyem de la seva salseta i les cebes. I ja està a punt per menjar!
Recepta i foto: Irene Guirao (Nutricionista) – Alacant