14.1 C
Castelldefels
martes, octubre 26, 2021

Com conservar els bolets que has trobat ara perquè et durin molt més temps: 5 trucs

s comencen a veure imatges de totes dues coses: cistells ben plens de bolets collits al bosc i cabassos ben plens de bolets comprats a les botigues i els mercats. Qualsevol de les dues opcions ens regalarà un bon àpat i, si no ens els acabem, un dubte: què en fem, dels que ens han sobrat?

Doncs hi ha moltes i variades opcions per conservar-los. Aquí te n’expliquem unes quantes.about:blankPUBLICIDAD

Amb tècniques de conserva n'evitem el malbaratament. // CC0
Amb tècniques de conserva n’evitem el malbaratament. // CC0

EN CONSERVA

Tot un clàssic. I si ho fem amb els rovellons o pinatells més petits, els anomenats de botó, tindrem un excel·lent aperitiu o un ingredient per a qualsevol amanida.

– Hem de netejar bé els bolets, si és possible, sense aigua. Podem fer-ho amb un paper de cuina o amb un pinzell.

– Tallem el peu gairebé deixant només el barret.

– Posem aigua a bullir amb una fulla de llorer, una branqueta de farigola, una de romaní sal.

– Quan arrenca el bull, hi aboquem els bolets.

– Quan l’aigua torna a bullir, ja els tindrem escaldats i, per tant, els traiem amb una espàtula.

– Els posem en una escorredora i els deixem refredar. També deixem reposar el brou que hem fet.

– Posem els bolets dins de pots de vidre prèviament esterilitzats.

– A cada pot hi afegim dos dits del brou de bolets, un rajolí de vinagre i després oli d’oliva verge extra fins que quedi una capa de cobertura.

– Ho tapemremenem i guardem.

Dues maneres de conservar els bolets: en conserva o confitats. // CC0
Dues maneres de conservar els bolets: en conserva o confitats. // CC0

CONFITATS

Hi ha tantes maneres de confitar-los com cuiners, però podem seguir aquestes indicacions genèriques:

– Els netegem i els tallem el peu.

– Posem una cassola al foc amb 1 litre d’oli d’oliva verge extra, 200 ml de vinagresalpebrealls i farigola o les herbes que vulguem. I tots els bolets.

– Quan l’oli comença a bullir, tanquem el foc.

– Posem els bolets dins de pots de vidre, que omplirem amb l’oli de la cocció.

– Els tapem i els fem bullir uns 20 minuts a partir del moment que arrenqui el bull.

– Els deixem refredar i ja estan a punt per etiquetar i guardar.

Fregir-los i, després, guardar-los hermèticament a la nevera és una manera de conservar els bolets. // CC0
Fregir-los i, després, guardar-los hermèticament a la nevera és una manera de conservar els bolets. // CC0

FREGITS

Molts boletaires els passen per la paella abans de guardar-los hermèticament a la nevera. Com es pots fer?

– Netegem els bolets

– Posem una paella al foc amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra (i all, si es vol, però amb cura que no es cremi perquè no amargui) i quan estigui calent hi afegim els bolets.

– Els salem i remenem perquè es vagin fregint abans no comencin a traure l’aigua. Si en deixen anar poca, continuem remenant i s’anirà evaporant; si en deixen anar molta, la podem llençar.

– Un cop han tret l’aigua, els fregim 2 minuts més, els deixem refredar i els posem en un recipient hermètic o ben tapats amb paper film a la nevera.

CONGELATS

– Cal netejar els bolets, això sempre.

– Hi ha qui recomana posar-los a la nevera unes quantes hores (4 o 5) perquè agafin fred.

– A partir d’aquí, cal posar-los en bosses, etiquetar-los i congelar-los.

Una altra opció és passar-los per la paella, a poc foc, amb oli sal, perquè deixin anar l’aigua i després congelar totes dues coses: els bolets dins el brou.

Les llenegues es poden congelar en cru. // Abel Queralt
Les llenegues es poden congelar en cru. // Abel Queralt

DESHIDRATATS (I EN POLS!)

Els bolets no necessiten sol directe per assecar-se, sinó un lloc amb ombrasecfresc ventilat. Els passos són senzills però meticulosos.

– Els bolets que vulguem assecar ja no els posarem a la nevera perquè agafarien humitat.

– Els netejarem, com hem dit, amb un pinzell net.

– Si no en són gaires, els podem deixar al mateix cistell. Si en són bastants, els podem posar damunt d’un cartró i sense que es toquin entre ells, si pot ser. La opció del paper de diari no és gaire recomanable perquè la tinta podria embrutar la carn del bolet.

– Els hem de girar i tombar cada 12 hores durant 3 o 4 dies. L’objectiu és que perdin excés d’humitat. Veureu que perdran volum.

– Els següents 10 dies ja no cal tocar-los, però s’han de seguir assecant per evitar que es floreixin. Fins quan? Fins que, quan els trenquem, s’esmicolin.

– Llavors ja serà el moment de posar-los en un pot ben tancat.

EL TRUC:

– Si un cop secs els passes per un molinet o una picadora, aconseguiràs pols de bolet. Un condiment deliciós per a qualsevol plat!

El cep, el moixernó i l'ou de reig es poden assecar perfectament tallats a làmines. Els camasecs, camagrocs i rossinyols es poden assecar sencers. // CC0
El cep, el moixernó i l’ou de reig es poden assecar perfectament tallats a làmines. Els camasecs, camagrocs i rossinyols es poden assecar sencers. // CC0

No al malbaratament

Amb qualsevol d’aquestes tècniques de conserva evitaràs el malbaratament perquè els bolets que no consumeixis no faran cap a la brossa i tindràs un bon grapat de perles per enriquir les teves receptes el dia que vulguis.

Related Articles

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
2,831SeguidoresSeguir
18,700suscriptoresSuscribirte
- Publicidad -

Latest Articles