Per a aquesta versió del tiramisú, el famós postres italià s’ha preparat un senzill pa de pessic, la crema de formatge mascarpone i s’ha fet un pastís amb els ingredients habituals del tiramisú, però sense els melindros.
INGREDIENTS PER A 8 PERSONES
4 ous
200 g de sucre
250 g de farina
10 g de llevat en pols (pols d’enfornar)
40 g d’oli de gira-sol
60 g de llet
500 g de formatge mascarpone
8 cullerades soperes de sucre (2 per a la crema de formatge i 6 per l’almívar)
400 ml d’aigua
3 cullerades soperes de cafè soluble
Cacau en pols
PREPARACIÓ PAS A PAS
– Batre els ous amb el sucre. Començarem posant els ous i el sucre al bol del nostre batedor mecànic i iniciarem el batut a velocitat alta durant 6-7 minuts, fins aconseguir una barreja blanquinosa que ha augmentat molt en grandària.
– Afegir l’oli i la llet. En que tinguem la barreja llista, baixarem la velocitat a mitja intensitat i posarem al bol l’oli de gira-sol i la llet, però no afegirem la llet gasta que l’oli s’hagi integrat del tot.
– Torn de la farina i el llevat.
Ara baixarem la velocitat al mínim i afegirem la farina barrejada amb el llevat cullerada a cullerada fins que estigui tota integrada.
– Greixar el motlle i bolcar la massa de pa de pessic. Amb la barreja llista, engreixarem un motlle de cèrcol desmuntable amb esprai desemmotllant (o untat amb mantega i farina empolvorada si no). Després bolcarem tota la barreja al seu interior i el agitarem una mica perquè la massa s’estabilitzi.
– Coure el pa de pessic i deixar-ho refredar
Encenem el forn a 180 º C amb calor amunt i avall SENSE ventilador. Quan estigui calent ficarem el motlle i enfornarem el pa de pessic durant 40 minuts aproximadament. El temps depèn de cada forn i de l’altura de el pa de pessic. Passat aquest temps, comprovarem si el pa de pessic està fet punxant amb una agulla. Si aquesta surt neta, podrem retirar definitivament.
– Preparar el cafè
Mentre es refreda el pa de pessic prepararem l’almívar de cafè. Posarem un cassó a foc amb l’aigua, el sucre i el cafè soluble, i remenarem per barrejar-ho tot. Deixarem que redueixi una mica (ha de quedar líquid perquè s’amari bé el pa de pessic) i el retirarem de foc.
- Barrejar el mascarpone amb sucre
Amb l'almívar acabat, posarem el formatge mascarpone en un bol amb les dues cullerades de sucre i barrejarem fins que el formatge estigui més tou i el sucre integrat.
- Tallar el pa de pessic
Ara procedirem a el muntatge del pastís. Primer desemmotllarem el pa de pessic i tallarem la part de dalt arran del lateral per tenir una superfície recta. A continuació, ho tornarem a tallar, però aquesta vegada per la meitat.
- Untar la base amb una capa de mascarpone
Traurem la part de dalt i la emborratxarem la de baix amb abundant almívar de cafè. Després posarem una bona capa de formatge mascarpone. Tot seguit empolvorarem cacau en pols.
- Col·locar la tapa de el pa de pessic
Després col·locarem l'altra part de el pa de pessic a sobre i pressionarem una mica. Després omplirem el buit que quedi sense omplir entre les dues parts de el pa de pessic i a el mateix temps posarem una fina capa de crema al lateral del pastís.
- Escampar cacau per sobre
Tot seguit, xoparem la part de dalt de el pa de pessic amb l'almívar de cafè i de nou cobrirem amb una bona capa de crema de mascarpone. Per rematar, espolsarem cacau en pols peldamunt.