Tot i que es manté l’alerta del Pla Inuncat, el pitjor ja ha passat al Baix Ebre i al Montsià, on aquest dimecres van caure 250 litres per metre quadrat, que van provocar múltiples inundacions.
Després d’una matinada amb pluja lleugera, el matí de dijous s’ha llevat serè i l’aigua acumulada s’ha començat a retirar, tot i que en alguns punts encara tardarà a desaparèixer.
Ha estat aleshores quan s’ha pogut acabar d’avaluar la gravetat de l’episodi, i la primera conclusió que se’n treu és que és una sort que ningú no hagi pres mal.
A Alcanar, el poble més afectat i on encara no es pot accedir al centre, ha aparegut un gran esvoranc al passeig marítim i les onades impacten contra una desena de cotxes que l’aigua va arrossegar fins aquí. La majoria estan destrossats com si haguessin tingut un accident de trànsit.
L’Ajuntament parla de catàstrofe natural sense precedents i demana ajuda a altres administracions. De fet, l’octubre del 2017 aquesta zona ja va patir un episodi semblant; aleshores es van prometre unes mesures per evitar una repetició dels fets que no s’han arribat a aplicar.
Unes 90 persones han hagut de passar la nit fora de casa, repartides entre el pavelló municipal i diversos hotels. La gran majoria estaven allotjades al càmping Alfacs, que va quedar absolutament inundat.
L’aiguat també ha afectat els negocis situats en plantes baixes. És el cas dels restaurants de les Cases d’Alcanar, on es van haver de refugiar al primer pis quan la pluja queia amb més força; després, un cop va baixar l’aigua, ja van poder començar a retirar el fang i tornar a posar les coses a lloc.
La normalitat torna lentament
Després dels aiguats, moltes cases no disposaven d’electricitat, i aquest matí són uns 200 abonats els que encara no tenen llum. També s’ha recuperat el telèfon, que a Alcanar va tenir problemes de servei entre les 12 del migdia i ben entrada la matinada.
A totes les carreteres afectades aquest dimecres, que incloïen l’N-340, l’AP-7 i diverses vies locals, ja s’ha restablert el trànsit, tot i que es recomana circular amb molta precaució perquè encara hi ha restes de material arrossegat per l’aigua.
També ha tornat la normalitat en la circulació ferroviària, després que la línia R16 entre l’Aldea i Tortosa va quedar interrompuda.
Crítiques a la manca de previsió
La violència de la tempesta va sorprendre tothom, també els professionals dels serveis meteorològics, que no van preveure el risc d’inundació. Per això no es va activar el Pla Inuncat fins que els aiguats ja eren insalvables.
Les reaccions dels ajuntaments afectats són ben diferents. L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, ha criticat durament la manca de previsió per part de les autoritats corresponents: «Quan han activat el Pla Inuncat ja estàvem inundats.
Per la seva part, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, entén que les característiques de la tempesta complicaven la tasca de fer-ne una previsió acurada, i creu que, en tot cas, tampoc s’haurias pogut reaccionar a temps. Això sí, ha volgut deixar clar que cal prendre nota del que ha passat.
«Ha estat un bany de realitat que no es pot reduir a l’àmbit municipal, ha de ser una qüestió de país.»
El mateix Joan Roig ha fet una crida pública a tothom que vulgui col·laborar en les tasques de neteja dels carrers amb la brigada municipal. Per això ha obert una borsa de voluntaris, ja que l’Ajuntament no disposa de «tots els recursos necessaris per poder ajudar totes les persones».
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ja és sobre el terreny per valorar l’afectació dels aiguats i parlar amb els alcaldes i alcaldesses de la zona. Està previst que l’acompanyi el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
Les conseqüències al camp
Unió de Pagesos avaluarà aquest dijous l’afectació de les inundacions als arrossars del Delta, just en un dels moments més importants de l’any i en què, per tant, pitjors conseqüències podria haver-hi.
Per la seva part, les primeres observacions semblen indicar que les salines del Delta s’haurien salvat per poc.
A la bocana del port d’Alcanar ha aparegut una gran taca que ha obligat Salvament Marítim a posar barreres per contenir-la, tot i que encara es desconeix de quina substància es tracta.