14.1 C
Castelldefels
lunes, marzo 4, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Per què la segona dosi de la vacuna de Pfizer dona més efectes secundaris que la primera?

El ritme de vacunació és bo a Catalunya i segons dades d’aquest dimecres, 4.139.555 ciutadans tenen la pauta completa, un 52,6% de la població. El 61,1% dels catalans ja tenen almenys una primera dosi. Tenint en compte només els majors de 16 anys, està totalment immunitzada el 61,9% de la població.

Un dels fets que s’està veient a la pràctica, malgrat que encara no estigui registrat oficialment, és que la segona dosi de Pfizer o Moderna dona més reacció o efectes secundaris lleus als pacients que no pas la primera. “Si fem cas de l’informe de farmacovigilància del Ministeri de Sanitat, no es diferencia entre efectes secundaris de segona i primera dosi, no hi ha res escrit”, diu el doctor Valentí Pineda, expresident de la Societat Catalana de Pediatria, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i membre del comitè d’experts en vacunes del Departament de Salut. Pineda reconeix que “la gent diu que té més reaccions locals o febre, no greus, amb la segona dosi de les vacunes amb ARN missatger, i amb la primera d’adenovirus”.

MÉS INFORMACIÓ: Si no tinc efectes secundaris amb la vacuna del covid, és que no està fent tot l’efecte?

Una professional sanitària del CAP Drassanes prepara una dosi de la vacuna Janssen. // EFE - Toni Albir
Una professional sanitària del CAP Drassanes prepara una dosi de la vacuna Janssen. // EFE – Toni Albir

Per què passa?

Per què passa això? “És normal en pràcticament totes les vacunes que la segona dosi et doni més reacció. Dins de les tres vacunes que tenim autoritzades a Espanya (de Janssen només s’administra una dosi), Pfizer i Moderna donen més reaccions a la segona dosi, i paradoxalment, amb AstraZeneca, dona més reacció la primera dosi que la segona”, explica a RAC1.cat Ferran Moraga-Llop, vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia.

Una reacció adversa, encara que sigui lleu, indica una resposta de l’organisme a la punxada. “El que vol dir l’efecte secundari és una resposta immunitària a la vacuna”, comenta el doctor. Però compte, aquesta afirmació no funciona al contrari: si no hi ha efectes secundaris no significa que la vacuna no estigui fent efecte , com ja explicàvem a RAC1.cat.

És normal en pràcticament totes les vacunes que la segona dosi et doni més reacció

Ferran Moraga-Llop vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia

Un pacient rep una dosi de la vacuna. // EFE - José Jácome
Un pacient rep una dosi de la vacuna. // EFE – José Jácome

Cal tenir en compte, segons el doctor Moraga-Llop, l’edat del vacunat. “L’edat és un paràmetre molt important: a menys edat més reacció, a més edat menys reacció. Per això els més grans de seixanta anys tenen menys resposta de la vacuna, pel fenomen de la immunosenescència, l’envelliment del sistema immunitari, i per això tenen menys efectes secundaris”. De la mateixa manera, també passa el contrari, “els joves tenen més reacció a la vacuna perquè el sistema immunitari és més robust, i per tant pateixen més reaccions secundàries”.

Per què hi ha més efectes secundaris amb la segona dosi, en general, quan es tracta de vacunes amb ARN missatger, com Pfizer o Moderna? “Perquè és la segona vegada que l’organisme contacta amb el patogen o agent extern, que és la vacuna, i això desencadena una resposta més gran d’anticossos i una resposta de la memòria immunitària, les cèl·lules de memòria que queden activades després del segon contacte. Això dona lloc a una reacció inflamatòria que produeix uns efectes secundaris com febre, cansament, dolor articular o muscular, possible inflor del gangli de l’aixella… És un mecanisme de resposta inflamatòria”, comenta el doctor.

L’edat és un paràmetre molt important: a menys edat, més reacció

Ferran Moraga-Llop vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia

Una jove rep la vacuna a Fuerteventura. // EFE - Carlos de Saá
Una jove rep la vacuna a Fuerteventura. // EFE – Carlos de Saá

Miocarditis després de la segona dosi

“La miocarditis, fenomen que es veu ara en adults menors de 30 anys i adolescents com a reacció a vacunes d’ARN missatger, es dona molt més després de la segona dosi”, comenta el Moraga-Llop. El cas és que el Comitè de Seguretat de l’Agència Europea de Medicaments ha arribat a la conclusió que la miocarditis i la pericarditis poden produir-se en casos “molt rars” després de rebre les vacunes de Pfizer i Moderna.

El comitè recomana incloure la miocarditis i la pericarditis com a nous efectes secundaris en la informació del producte dels fàrmacs. Recordem que són afeccions inflamatòries del cor, que es presenten amb símptomes que poden variar, però que sovint inclouen dispnea (sensació de manca d’aire), batecs forts que poden ser irregulars (palpitacions) i dolor al pit. Com explica el doctor Pineda, “són casos molt excepcionals, i a Espanya se n’han registrat 21, amb 12 milions de dosis administrades”. En només cinc casos ocorreguts a Europa, les persones van morir: tenien edat avançada o patien malalties concomitants.

La miocarditis es dona més després de la segona dosi

Ferran Moraga-Llop vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia

Miocarditis, un dels efectes de la vacuna del covid. // CC0
Miocarditis, un dels efectes de la vacuna del covid. // CC0

Per què l’AstraZeneca dona més efectes a la primera dosi?

També hi ha l’interrogant de per què en el cas d’AstraZeneca es descriuen més efectes secundaris després de la primera punxada i no de la segona. No hi ha una explicació comprovada amb evidència científica, però Moraga-Llop apunta possibles arguments. “Hi ha una cosa molt lògica: fins que va haver-hi els casos de trombosis la vacuna d’AstraZeneca es posava a la gent jove. Per tant, és lògic que aquestes persones, joves, tinguin més reacció pel motiu de l’edat”.

Una altra hipòtesi que no està confirmada és que “com que la vacuna va vehiculada amb un adenovirus, es produeix una reacció d’anticossos davant l’adenovirus i podria ser que la persona que rep la segona pateix menys reacció adversa perquè ja té anticossos”.

[En el cas de la vacuna d’AstraZeneca] La síndrome de trombocitopènia és més freqüent després de la primera dosi 

Valentí Pineda expresident de la Societat Catalana de Pediatria, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i membre del comitè d’experts en vacunes del Departament de Salut

Així com s’ha demostrat que la miocarditis és més habitual amb la segona dosi de Pfizer que no pas amb la primera, també hi ha ja evidència científica que en el cas de la vacuna d’AstraZeneca, com explica Pineda, “la síndrome famosa de trombocitopènia, és més freqüent després de la primera dosi”.

El vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia recorda també que “les reaccions són lleus, en algun cas moderades, apareixen a les 24 o 48 hores de la injecció i duren dos o tres dies”. L’únic que cal fer per alleujar els símptomes més lleus és prendre paracetamol només si apareixen els efectes, i no de manera preventivaés a dir, no abans de la vacunació.

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,600SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights