test
18.9 C
Castelldefels
viernes, junio 14, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
0,00€

No hay productos en el carrito.

Primer cor trasplantat a Catalunya d’un donant amb aturada cardíaca

Fins ara, a Catalunya s’havia aconseguit trasplantar amb èxit tot tipus d’òrgans (ronyons, pulmons i fetges) de donants en asistòlia, a excepció del cor. Aquest acte quirúrgic obre la porta a una nova font de cors disponibles per a trasplantament.

La donació d’òrgans en asistòlia es produeix a partir de donants que moren després d’una aturada cardiorespiratòria. Aquesta aturada implica que els òrgans es deteriorin ràpidament per la falta de flux sanguini. Per això, el procés de donació té més complexitat que el que es fa després d’una defunció per mort encefàlica.

Si bé la mort es va produir després d’una aturada cardiorespiratòria, no hi havia cap problema de cor, que hauria impedit el trasplantament, tal com explica la doctora Eva Oliver, metge intensivista i membre de l’equip de Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital de Bellvitge:

«El donant va morir a causa d’una patologia neurològica irreversible. Si la causa de la mort hagués estat un problema cardíac, lògicament el cor no hauria sigut apte per ser trasplantat.»

Un cop certificada la defunció, es van realitzar una sèrie de procediments per tal de recuperar la funció del cor i poder avaluar-lo per al trasplantament. Els ronyons i el fetge del donant també van ser trasplantats.

El receptor és un home de 54 anys afectat per una miocardiopatia dilatada que ja ha estat donat d’alta i evoluciona favorablement de la intervenció.

Es tracta del primer trasplantament d’aquest tipus a Catalunya i el 8è a Espanya. Aquest procediment s’ha començat a fer també, en els darrers anys, als Estats Units, el Regne Unit, Austràlia i Bèlgica.

Precisament l’equip de Bellvitge ha comptat amb el suport de professionals del Royal Papworth Hospital de Cambridge, que comptabilitza més de 100 intervencions d’aquest tipus des de l’inici del seu programa de trasplantament cardíac amb donants en asistòlia controlada l’any 2015.

«Es tracta d’un tipus de donació complexa, per a la qual el nostre hospital és l’únic que està preparat en aquests moments a Catalunya», destaca el doctor Nicolás Manito, director dels programes de trasplantaments de l’Hospital de Bellvitge.»

El Francisco, després de l’operació (CCMA)


Una màquina per mantenir la circulació de la sang

Per dur a terme el trasplantament, un cop certificada la mort del donant s’extreu el cor i s’instaura un circuit de perfusió amb una màquina anomenada ECMO. Aquest circuit manté la sang del donant circulant perquè els òrgans estiguin oxigenats.

Posteriorment, es du a terme una preservació estàtica en fred de l’empelt, que permet recuperar la seva funcionalitat mitjançant l’aportació de sang oxigenada. També permet que l’equip mèdic en faci una valoració funcional.

Si l’estat del cor és l’adequat, s’implanta igual que un trasplantament cardíac de donant en mort encefàlica. Els resultats són equiparables i no hi ha diferències significatives. Com explica el doctor Fabrizio Sbraga, cirurgià cardíac de l’Hospital de Bellvitge, «els criteris necessaris per poder extreure i posteriorment implantar aquests cors són molt estrictes, específics i controlats».

La donació en asistòlia obre la porta a una nova font de cors disponibles per a trasplantament. L’any 2019, es van realitzar a tot Espanya un total de 300 trasplantaments cardíacs, 71 dels quals a Catalunya i 25 d’aquests a l’Hospital de Bellvitge.

Els resultats del conjunt d’aquestes intervencions són excel·lents, amb una supervivència dels trasplantaments a Catalunya del 79% als cinc anys. Però l’any 2020, a causa de la pandèmia de Covid-19, el nombre de trasplantaments cardíacs a Espanya es va reduir a 278.

La intervenció feta a Bellvitge pot ajudar a pal·liar aquest problema, com explica el doctor José González Costello, cardiòleg de l’Hospital de Bellvitge:

«S’estima que el programa de trasplantament cardíac de donants en asistòlia podria augmentar la disponibilitat de cors per a trasplantament en un 10% a Catalunya.»

I això també seria molt positiu per als trasplantaments en general. Durant l’any 2020, els hospitals catalans van fer 997 intervencions de trasplantament, un 23% menys que l’any 2019 a causa de la pandèmia de Covid-19. I això retarda moltes intervencions, com explica el doctor Jaume Tort, director de l’OCATT (Organització Catalana de Trasplantaments):

«Tot i la intensa activitat de trasplantament, a 31 de desembre de 2020 hi havia encara 1.073 persones que continuaven esperant un òrgan a Catalunya, per la qual cosa avenços com el que presentem avui són molt necessaris.»

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
21,800SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights