L’Hospital Clínic de Barcelona ha estat el primer hospital de l’Estat en arribar a la xifra de 1.000 trasplantaments de ronyó amb donant viu. Amb motiu d’aquesta fita va presentar ahir una campanya de conscienciació de la ciutadania per fomentar la donació en vida i que han titulat “Mil trasplantaments, mil històries”.
Va ser l’any 1965 quan el clínic va fer el primer trasplantament de ronyó de donant viu, 56 anys després han arribat a les 1.000 intervencions i més de 4.000 de donants morts. El Clínic vol donar les gràcies a
“Els donants que per amor han decidit fer el pas i ajudar a amics, fills, pares o germans”
“Als receptors que han superat les seves pors, acceptant aquest gest de generositat i confiant en els professionals”
“I al nostre equip que segueix innovant i investigant noves formes de fer-nos la vida millor”
En la roda de premsa telemàtica, el director general del Clínic, Josep Maria Campistol ha volgut remarcar que “és un dia molt important per a la sanitat del país, per l’hospital i pels malalts renals”. També ha volgut destacar que la majoria dels donants són dones, un 65% contra un 35% d’homes. El cap d’Urologia de l’hospital, Antonio Alcaraz va dir que “no hi ha acte de més amor que donar un tros de tu a algú”.
En la web del Clínic han volgut fer una recopilació de diferents vídeos amb les experiències d’algunes d’aquestes persones trasplantades i els seus donants, sempre emotives, però volem destacar una d’un cas de trasplantament creuat, la d’una parella que no eren compatibles.
En els casos de no compatibilitat es pot fer un trasplantament creuat, en el que s’intercanvien donant i receptor amb altres parelles. En aquest cas, la dona li va donar el seu ronyó a una persona que no coneixia per salvar la vida de la seva parella.