No us espanteu al llegir la quantitat d’alls en els ingredients, perquè al bullir en la llet, queda una crema molt suau per untar…
Ingredients (4 persones)
20 grans d’all
500 ml. llet
160 gr de ricotta casolana (veure com fer-ho més avall)
Oli d’oliva verge, per servir
Fulles de farigola
Sal i pebre
Preparació
Abocar la llet en un bol apte per al forn junt amb els alls. Enfornar 30 minuts a 160 graus.
Retirar la polpa dels alls i triturar amb la ricotta.
Servir acompanyat de torradetes o pa acabat de torrar. Untar amb el cremós d’all i acabar amb sal, pebre i un rajolí d’oli d’oliva verge.
Com preparar ricotta casolana, pas a pas
Potser us preguntareu si val la pena pel preu … pel preu no, simplement pel plaer de fer-te la teva pròpia ricotta a casa. I, sobretot, si ets intolerant a la lactosa, podràs preparar ricotta amb llet sense lactosa, fent els teus digestions menys problemàtiques.
És tan fàcil com seguir aquests passos:
Escalfa un litre de llet fins que arribi als 95 graus (és important utilitzar un termòmetre). Retirar de foc i afegir 25 ml. de vinagre, remenar, i deixar reposar (sense tornar a remoure) durant 15 minuts, veureu com es va tallant.
Amb una escumadora, passar la ricotta a un colador folrat amb gasa (o filtre d’oli, com en les imatges) i deixar reposar dues hores.
Amb aquesta quantitat de llet, s’obtenen 150 g de ricotta.
Receptes i fotos: Sònia de l’Exquisit