Dos periodistes espanyols i un d’irlandès han mort assassinats a Burkina Faso aquest dilluns, segons ha confirmat el Ministeri d’Exteriors espanyol. Els fets han passat a la zona de Kompienga, al sud-est del país, a la frontera amb el Togo i el Benín.
Els periodistes David Beriain i Roberto Fraile, residents a Pamplona i Barakaldo respectivament, estaven fent un reportatge per a una ONG sobre la caça furtiva a la reserva de Pama i acompanyaven una patrulla formada per militars i guardes forestals contra la cacera il·legal, quan van ser atacats.
La ministra espanyola d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha confirmat la mort dels dos periodistes i que les famílies ha estat informades.
«Després de contactar amb les autoritats burkineses i les famílies dels desapareguts, es confirmaria que els cadàvers trobats a Burkina Faso corresponen als dos periodistes espanyols desapareguts.»
Inicialment es va informar que el grup havia estat segrestat, però aquest dimarts fonts de seguretat del país han confirmat que els tres occidentals han estat executats pels seus segrestadors.
L’atac va tenir lloc dilluns prop de la localitat de Pama, capital de la província a l’est de Burkina Faso, per un grup d’homes armats, que es va emportar armes i equipament. Entre el material hi havia dues metralladores muntades sobre vehicle, un dron, dotze motocicletes, receptors de freqüència i dos vehicles pick-up.
A hores d’ara no hi ha informació sobre l’autoria dels crims, tot i que el govern de Burkina Fasos l’atribueix a «grups terroristes». Segons fonts locals, aquests grups s’amaguen en els boscos de la zona on hi ha fauna que atrau la cacera furtiva, i no es descarta que es tracti de grups jihadistes.
Zona d’atacs jihadistes
L’est i el nord de Burkina Faso han sofert un augment de la inseguretat durant els últims anys, especialment a causa del repunt dels atacs per part de grups jihadistes, entre ells la branca d’Al-Qaeda al Sahel, el Grup per al Suport de l’Islam i els Musulmans (JNIM), i Estat Islàmic al Gran Sàhara (ISGS). A més, això ha provocat un increment dels enfrontaments intercomunitaris.
Ja l’abril del 2015, membres d’un grup proper a Al-Qaeda van segrestar un guarda de seguretat romanès d’una mina de manganès a Tambao, al nord del país, que a hores d’ara continua desaparegut. Des de l’estiu del 2018, la inseguretat afecta també l’est del país.
A conseqüència de la violència, Burkina Faso pateix la crisi de desplaçats que més ràpidament creix al món, amb més d’un milió de persones que han marxat de les seves llars, més d’un de cada 20 habitants.ARXIVAT A:ÀFRICA