Òscar Camps
Òscar Camps. El 20 de desembre Òscar Camps i tot el seu equip eren a Palerm per rebre la sentència del tribunal on durant tres anys s’ha fet el judici contra el vicepresident italià Matteo Salvini.
La Fiscalia li demanava sis anys de presó per omissió de socors i segrest de persones, perquè l’estiu del 2019 no va permetre a l’ONG Open Arms desembarcar els nàufrags que havien rescatat. El jutge, després de 12 hores de deliberació, va absoldre Salvini.
Va ser una galleda d’aigua freda per a Camps i tot el seu equip:
«No és una sentència jurídica, és política, i ni tan sols Salvini se l’esperava».
Pel fundador d’Open Arms, el pitjor de la sentència és que dona ales al govern d’extrema dreta de Giorgia Meloni, que fa la vida impossible a les ONG que són al Mediterrani central rescatant els migrants que volen arribar a Europa.
Òscar Camps
Ara, a part d’enviar-los a ports molt llunyans per treure-se’ls de sobre, els obliguen a fer els rescats amb vaixells petits. Els bucs grans, com el Geo Barents de Metges Sense Fronteres o l’Open Arms One, els bloquegen i queden inutilitzats en ports italians amb demandes jurídiques i paperassa burocràtica molt complicada de desfer. Camps denuncia que tot són bastons a les rodes:
«Abans érem socorristes, després vam haver de portar capitans, i ara advocats!»

Open Arms ha notat una davallada en els donatius i fins i tot retallen missions, segons confirma ell mateix a TV3. Assegura que cap govern és prou valent per enfrontar-se als fenòmens migratoris i que fins i tot el polític més contrari a la migració rescataria un moribund al mig del mar:
«Costa molt morir al mar, són molts minuts de lluita i d’angoixa, i no pots estar mirant i dir: ‘no et rescato perquè ets negre o musulmà i jo soc de Vox’.»
Òscar Camps
Treball en origen, desmuntar el somni europeu
Open Arms té presència al Senegal i a Mauritània, amb educadors i representants que expliquen a joves sense feina com són de perilloses les rutes de migració, i quina Europa trobaran més enllà dels somnis o les expectatives:
«L’ideari d’Europa que tenen, que es pensen que arriben i ja ho tenen tot fet, se’ls ha de desmuntar».
Amb aquest objectiu, alguns dels representants de les comunitats senegaleses i mauritanes viatgen un cop l’any a Barcelona, convidats per l’ONG, i visiten menjadors socials, cues per tramitar documentació o parcs públics on hi ha compatriotes vivint al ras.

Deu anys d’Open Arms
El setembre farà deu anys que Òscar Camps es va aixecar del sofà, animat per la seva filla petita, Ona, després de veure la fotografia del nen sirià Alan Kurdi, mort a una platja de Turquia.
Òscar Camps
L’Alan i la seva família escapaven de la guerra de Síria i volien arribar a Grècia. A Lesbos, milers de persones van tensionar els governs europeus, i en aquest context naixia Open Arms, la primera ONG catalana de rescats al mar.
Fins al març del 2018 treballaven plegats amb la guarda costanera italiana, que coordinava els rescats. El 2018 arriba Matteo Salvini al poder i Camps diu que van «passar de ser herois a malvats».
Open Arms continua al Mediterrani central amb l’Astral, que marxa d’aquí a uns dies a complir la missió 113.
Mireia Prats i Riera
Periodista de la secció de Societat de TV3

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa