La pandèmia de la Covid no ha aconseguit frenar la tendència a l’alça de la despesa militar mundial. L’Institut Internacional d’Investigació per la Pau d’Estocolm (SIPRI) adverteix que la pujada global, del 2,6%, és el major increment interanual des de la crisi econòmica del 2009.
Des de fa una dècada la pujada de la despesa militar mundial és sostinguda, però sorprèn perquè la pandèmia sí que ha repercutit, per exemple, en el PIB mundial, amb una caiguda estimada del 3,3%.
Espanya no només ha seguit aquesta tendència, sinó que l’ha superat amb escreix, amb un increment del 9,41%, segons ha denunciat el Centre Delàs d’Estudis per la Pau.
A escala mundial, cinc són els principals països inversors. Els Estats Units van al capdavant i segueixen la Xina, l’Índia, Rússia i el Regne Unit, que sumen junts més del 60 per cent de la despesa militar mundial.
SIPRI situa Espanya al 17è lloc del rànquing de països amb més despesa militar el 2020, amb 14.464 milions d’euros, una lleugera disminució respecte l’any anterior. Els càlculs del centre Delàs, en canvi, eleven la xifra a 19.762 milions, davant els 19.823 de l’any anterior.
Aquest càlcul té en compte el pressupost consolidat del Ministeri de Defensa, les despeses repartides en altres ministeris i els interessos de deute públic relacionats.
Dit d’una altra manera, la despesa militar és de més de 54 milions d’euros al dia. El Centre Delàs d’Estudis per la Pau hi veu perjudicis directes. «Això pot explicar per què a Espanya no s’estan desenvolupant les vacunes, que estan investigant gent amb molta il·lusió però amb pocs mitjans», comenta Jordi Calvo, coordinador de l’organisme.
Més recerca militar que sanitària
Aquest 2021, a Espanya, la despesa en recerca en l’àmbit militar triplica la de l’àmbit sanitari: 861 milions per a la I+D militar davant els 287 de la sanitat.
«Es pensa que invertir més en seguretat i defensa ens pot donar seguretat en tots els aspectes de la vida», afegeix Calvo, que dona exemples de com es podrien invertir els diners.
Els 514 milions previstos per comprar helicòpters de guerra equivalen al pressupost anual de l’Hospital Clínic.
Amb els 488 milions destinats a comprar caces Eurofighter podrien sufragar el lloguer anual de 93.000 famílies.
I els 300 milions del submarí S-80 podrien servir per pagar l’Ingrés Mínim Vital de 54.000 persones durant tot un any.ARXIVAT A:EXÈRCIT ESPANYOL