Tortell de Reis
Ingredients per a preferment
- 50 grams de farina.
- 16 grams de llevat fresc de fleca.
- 10 grams de sucre.
- 30 grams de llet tèbia o a temperatura ambient.
Per a la massa del tortell 3 ous. - 70 grams de mantega.
- La ratlladura de mitja llimona.
- La ratlladura de mitja taronja.
- 15 grams d’essència de flor del taronger.
- 40 grams de llet tèbia o a temperatura ambient.
- 20 grams de suc de taronja natural.
- 85 grams de sucre.
- El preferment que prèviament hem fet.
- 430 grams de farina de força.
- 4 grams de sal.
- Tortell de Reis
Com fer-ho
1.- La primera part serà fer el preferment, amb l’ajuda d’una cullera ajuntem
en un bol la farina, el sucre, el llevat fresc de fleca i la llet tèbia.
2.- Ho barregeu una miqueta amb la cullera i ho deixeu reposar durant una
hora amb un drap per damunt.
3.- Per a facilitar-nos la mescla col·loquem tots els ingredients ja pesats
perquè la seva mescla es faci més senzilla.
4.- Iniciem la mescla del tortell, primer batem una mica els ous, i agreguem
en aquest ordre els ingredients. Als ous batuts agreguem la mantega fosa,
l’essència de flor del taronger, la ratlladura de llimona i taronja, la llet tèbia,
el suc de taronja, la sal i el sucre.
5.- Una vegada barrejat agreguem la farina tamisada, podem fer-ho agregant
dels 430 grams uns 370, i reservem els que sobren per a pastar bé el tortell
damunt de la taula i que no se’ns pegui. Normalment la gent sol afegir mes
farina del normal perquè no es pegui però després queden els brioixos molt
secs. Després de la farina agreguem també el preferment, així durant aquesta
hora dupliquem el volum. - Tortell de Reis
6.- A la taula hi posem una mica de farina de la qual hem reservat i iniciem el
pastat, anem agregant a poc a poc la farina reservada fins que quedi una bola
en la qual gairebé no es peguin els dits, el temps de pastat seran uns 12
minuts sense parar. Quedarà una miqueta enganxosa, però gairebé llisa.
La col·loquem en un plat o en bol amb una mica d’oli untat en el plat perquè
no es pegui i la cobrim amb un drap. La deixem llevar durant 2 hores i 30
minuts.
7.- Passades les dues hores i mitja tindrem la massa duplicada de grandària,
podeu fer un tortell gran o dos mitjans, per això repartiu la massa en dues
safates amb paper de forn sota. - 8.- Amb l’ajuda dels dits fem un forat, recordeu que heu de fer això i no fer
- una tira i després unir-ho com es pot veure en algunes webs, així evitem que
- es trenqui al llevar.
- 9.- Fem amb cura a poc a poc un forat de la grandària necessària, així al
- llevar no s’ajuntarà la massa.
- Tortell de Reis
- 10.- Col·loquem la massa en les safates i deixem reposar durant altres 2 hores
- amb un drap per damunt.
- 11.- Ara han duplicat la seva grandària.
- 12.- Untem amb l’ajuda d’un pinzell d’ou batut.
- Tortell de Reis
- 13.- Decorem amb fruita gebrada i sucre humida. El sucre és simplement
- sucre amb 2-3 gotetes d’aigua, no us passeu d’aigua. I l’últim pas, els fiquem
- en el forn preescalfat a 170º uns 22-24 minuts. Podem posar el ventilador,
- però per als quals no tingueu ventilador en el forn posar-lo només per la part
- de baix. Si es torra molt per damunt abans que acabi el temps poseu una mica
- de paper albal per damunt i llest.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
dEncuentra más noticias La Prensa