L’Ajuntament de Barcelona
Avui hem conegut una dada que fa posar les mans el cap: a Barcelona hi ha cinc vegades més coloms del que seria recomanable. Segons l’Ajuntament de la ciutat, n’hi ha entre 1.300 i 1.700 per cada quilòmetre quadrat; o el que és el mateix: 85.000 exemplars en total. Això mentre que les agències de salut pública recomanen que el nombre de coloms per quilòmetre quadrat no superi els 400, perquè, a partir d’aquesta xifra, el risc que transmetin malalties a les persones és més alt. Als metges els preocupa especialment que escampin infeccions com la psitacosi, un bacteri que afecta el sistema respiratori.
Doncs bé, davant d’aquest panorama, en una entrevista a El món a RAC1, la directora del Servei de Drets dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona, Carme Maté, assenyala com a origen del problema el fet que hi hagi més de dues-centes persones, només a la capital del país, que alimenten aquests animals: «Donant menjar a aquests animals els fidelitzem i aleshores ja no es mouen de la zona. Hi ha llocs de la ciutat en què hi ha més de quaranta persones que es passen el dia alimentant els coloms», ha dit. Una de les zones més crítiques d’aquesta sobrepoblació de coloms és l’entorn de la Sagrada Família.
L’Ajuntament de Barcelona
Donant menjar als coloms els fidelitzem i aleshores ja no es mouen de la zona
Carme Maté
directora del Servei de Drets dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona
Ara bé, el perfil de persona que alimenta els coloms no és homogeni: «Hi ha gent que ho té com una activitat planificada i que es presenta a un punt de la ciutat amb carros plens de pa i que el deixen allà. Però també hi ha gent que actua de manera esporàdica. Fins i tot, hi ha turistes que els donen menjar simplement perquè els fa il·lusió fer-se la fotografia», explica Maté.
Davant d’aquest descontrol, la directora del Servei de Drets dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona creu que cal treballar en diferents vies alhora: «S’hauria de sancionar els que els donen menjar, sí, però amb això no n’hi ha prou. Molts dels grans alimentadors són refractaris a les multes. Per tant, no pot ser l’única solució. També hem d’identificar els llocs on són, evitar que puguin fer nius i que tinguin espais de repòs», ha dit.
L’Ajuntament de Barcelona
S’hauria de sancionar els que els donen de menjar
Carme Maté
directora del Servei de Drets dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona
Això sí, l‘Ajuntament no contempla la possibilitat de sacrificar-los: «No serveix de res. Si per exemple, buides 20.000 o 30.000 exemplars, en només un any o dos ja s’han reemplaçat. Continues tenint els mateixos factors que permeten que continuïn reproduint-se: gent que els alimenta i llocs on poden viure», assegura la tècnica de l’Ajuntament.
Un problema que no és exclusiu de Barcelona
La sobrepoblació de coloms és un maldecap que fa anar de corcoll l’Ajuntament de Barcelona, però també el d’altres ciutats del país, com Tarragona, que també fan mans i mànigues per acabar amb aquestes bestioles.
Precisament l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales ha dit a El món a RAC1, que els preocupa aquesta problemàtica: «És un dels principals problemes que tenim a la via pública. El tema dels coloms amb el Port de Tarragona és un dels temes que hem de tractar. És dels primers ports del Mediterrani en cereals, gra i pinso i això fa que tinguin molt menjar allà. Vam demanar un informe a un dels majors experts que hi ha i ens va dir que mentre hi hagi menjar hi haurà coloms», ha explicat.
L’Ajuntament de Barcelona
El de Tarragona és un dels primers ports del Mediterrani en cereals, gra i pinso i això fa que els coloms tinguin molt menjar
Rubén Viñuales
alcalde de Tarragona
Viñuales també ha assegurat que ja s’han posat a treballar per intentar resoldre-ho: «Ho combatrem amb mesures preventives focalitzades en els punts on hi ha el menjar, sobretot al port. L’objectiu és que no puguin accedir a determinades zones, que no caigui el pinso a terra. A part, també tirarem endavant mesures dràstiques de control de la població de coloms».
Recupera l’entrevista completa de El món a RAC1 a la directora del Servei de Drets dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona, Carme Maté.
Entrevista – Carme Maté, directora del Servei de Drets dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona
Marina Arbós RAC1
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa