Per què al súper
Quan vas al supermercat, a la zona de les hortalisses i verdures et pots trobar dues o més varietats diferents de cogombres. N’hi ha de més llargs, d’altres que sembla que tinguin punxes, altres de més llisos…
Potser també et deus haver fixat que unes varietats de cogombres es poden comprar a pes, d’altres van agrupats en una malla i fins i tot n’hi ha uns, els anomenats cogombres holandesos, que van embolicats individualment en film transparent. Saps per què?
Segons es diu, els cogombres holandesos —o europeus— són de més qualitat, tenen menys llavors i generalment es consideren millors que els convencionals. Només cal comparar-ne els preus.
Una altra característica diferent és que tenen una pela més fina que els cogombres locals, i sovint se serveixen en fines rodanxes sense pelar, en entrepans i amanides. Malauradament, aquesta delicadesa de la pell també té els seus punts negatius.
Per què al súper
hi ha cogombres embolicats
Si no es protegeixen amb film no es podrien vendre
Aquesta fràgil cuirassa natural fa que siguin més susceptibles a rascades, picades i altres desperfectes que generarien rebuig en la majoria dels clients i s’acabarien fent malbé a la botiga.
A més, la desprotecció també comporta una deshidratació més ràpida, de manera que si els cogombres convencionals poden mantenir la màxima frescor fins a una setmana, aquests es poden pansir en tres o quatre dies.
Potser et pot semblar que és millor treure’ls el plàstic un cop arribes a casa i els poses a la nevera, però el cert és que si els deixes embolicats es conservaran molt millor i els podràs aprofitar fins i tot més d’una setmana.
Per què al súper
És per tots aquests motius que els cogombres holandesos es protegeixen amb film transparent. Si no els emboliquessin, no sortirien a compte perquè la botiga n’hauria de llençar —o donar a causes solidàries— gran part de les existències.
Problema mediambiental
Un altre problema d’aquests cogombres és que generen moltes tones de residus plàstics, són molt poc sostenibles mediambientalment. La indústria, però, està investigant la manera de retractilar els cogombres sense plàstic.
Per què al súper
Una empresa anomenada Apeel, per exemple, embolica les fruites i hortalisses amb un líquid comestible a base de lípids que bàsicament imita i amplifica el que fa una pela natural: segella la humitat alhora i l’aïlla de l’atmosfera. Potser no evitarà que els cogombres holandesos rebin cops de camí al passadís de la fruiteria, però pot ajudar a mantenir-los frescos durant el viatge i a la nevera.
Víctor Endrino Cuesta
Redactor de RAC1
Llicenciat en Traducció i Interpretació (UB – UVIC), periodista de RAC1 i RAC1.cat des de 2010, i creador de contingut.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa