London Escorts sunderland escorts 1v1.lol unblocked yohoho 76 https://www.symbaloo.com/mix/yohoho?lang=EN yohoho https://www.symbaloo.com/mix/agariounblockedpvp https://yohoho-io.app/ https://www.symbaloo.com/mix/agariounblockedschool1?lang=EN
8.9 C
Castelldefels
sábado, diciembre 14, 2024
0,00€

No products in the cart.

No tots els olis d’oliva són iguals: quins n’hi ha i de què estan fets

No tots els olis

No tots els olis. Fas servir el mateix oli per a tot? T’has preguntat mai per què hi ha tants olis d’oliva diferents, al supermercat? No tots els olis d’oliva són iguals, i per això val la pena clarificar què vol dir cada concepte i quins són de més qualitat.

Una collita d’olives passa per uns processos i tractaments, i de cada acció se’n deriva un oli diferent. Després, aquests olis es poden barrejar, i això dona com a resultat nous productes, que també s’inclouen a la llista. 

Tot seguit t’oferim la classificació d’olis d’oliva que es poden trobar al mercat. 

Oli d'oliva verge extra.

Oli d’oliva verge extra

És suc d’oliva, directament, i extret només per mitjans mecànics. És l’oli de més qualitat, sense defectes i amb una acidesa màxima de 0,8 graus, és a dir, que com a molt té 0,8 grams d’àcid oleic per cada 100 grams de producte. És ideal per capitanejar una dieta saludable, ja que està carregat d’àcids grassos monoinsaturats, que tenen acció antioxidant.
​És ideal per menjar cru, en amanides, entrepans i per afegir a qualsevol menjar cuinat, com unes verdures bullides.

 No tots els olis

L'oli d'oliva verge extra és el de més bona qualitat.

Oli d’oliva verge

De qualitat una mica inferior que el verge extra, però pot tenir algun petit defecte i un màxim de dos graus d’acidesa. En aquest cas, tampoc s’ha fet servir cap mitjà d’extracció que no sigui mecànic, per tal de no produir-hi cap alteració. 
​Aquest també és bo per a amanides i altres formes on s’aplica cru, tot i que també és apte per a bons guisats. Igualment, pot ser un bon aliat de la bona salut, gràcies a la seva acció antioxidant. 

L'oli llampant és el que no es pot aprofitar per a consum humà, si no es refina.

Oli d’oliva verge llampant

Aquest no és apte per al consum. És el pitjor dels olis extrets mecànicament, ja que té més defectes en el gust i una acidesa de més de 2 graus, que li dona un gust desagradable.
​Si bé no serveix per al consum, antigament es feia servir per alimentar llànties (per això es diu llampant). Actualment, el que es fa és sotmetre’l a un procés de refinatge químic, on se li rebaixa l’acidesa (no supera els 0,3 graus) i el gust, i queda com una mena de líquid incolor sense gust: l’oli d’oliva refinat.

No tots els olis

Oli d'oliva.

Oli d’oliva

Així, sense cap cognom. Aquest ja és una barreja d’oli verge (com a molt un 20%) i oli llampant refinat. És el que acostumem a trobar en més quantitat als supermercats i també el més venut. Com que és, bàsicament, oli refinat, es tracta d’un producte adulterat químicament i ja no es pot considerar un producte natural. Depenent de les proporcions de la mescla, s’obtindrà l’oli d’oliva suau (normalment de 0,4 graus) o intens (d’un grau).
​És apte per fregir, per a guisats i també per a salses, però si es consumeix en cru no serà tan apreciat. 

L'oli de pinyolada treu pit en moments de preus cars.

Oli de pinyolada (d»orujo’)

Quan s’han premsat les olives per extreure’n l’oli verge extra, el que queda (la pell, la fibra de la polpa i els pinyols) se sotmet a un procés d’encara més extracció mitjançant dissolvents. El poc oli que se n’extreu és de molt baixa qualitat i es fa servir per a fregits i altres usos secundaris, o bé per barrejar-lo amb altres olis de més bona qualitat per obtenir un oli mescla que es ven a preu més baix. 

No tots els olis

Ara que ja coneixes els diferents tipus d’oli d’oliva que es comercialitzen, podràs escollir quin s’adapta més al teu paladar, a la teva salut i a la teva butxaca.

Víctor Endrino Cuesta

Redactor de RAC1

Veure més articles

Llicenciat en Traducció i Interpretació (UB – UVIC), periodista de RAC1 i RAC1.cat des de 2010, i creador de contingut.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa

Artículo anteriorCroquetes de bacallà
Artículo siguienteCanelons de verdures

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
22,100SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights