No tots els olis
No tots els olis. Fas servir el mateix oli per a tot? T’has preguntat mai per què hi ha tants olis d’oliva diferents, al supermercat? No tots els olis d’oliva són iguals, i per això val la pena clarificar què vol dir cada concepte i quins són de més qualitat.
Una collita d’olives passa per uns processos i tractaments, i de cada acció se’n deriva un oli diferent. Després, aquests olis es poden barrejar, i això dona com a resultat nous productes, que també s’inclouen a la llista.
Tot seguit t’oferim la classificació d’olis d’oliva que es poden trobar al mercat.
Oli d’oliva verge extra
És suc d’oliva, directament, i extret només per mitjans mecànics. És l’oli de més qualitat, sense defectes i amb una acidesa màxima de 0,8 graus, és a dir, que com a molt té 0,8 grams d’àcid oleic per cada 100 grams de producte. És ideal per capitanejar una dieta saludable, ja que està carregat d’àcids grassos monoinsaturats, que tenen acció antioxidant.
És ideal per menjar cru, en amanides, entrepans i per afegir a qualsevol menjar cuinat, com unes verdures bullides.
No tots els olis
Oli d’oliva verge
De qualitat una mica inferior que el verge extra, però pot tenir algun petit defecte i un màxim de dos graus d’acidesa. En aquest cas, tampoc s’ha fet servir cap mitjà d’extracció que no sigui mecànic, per tal de no produir-hi cap alteració.
Aquest també és bo per a amanides i altres formes on s’aplica cru, tot i que també és apte per a bons guisats. Igualment, pot ser un bon aliat de la bona salut, gràcies a la seva acció antioxidant.
Oli d’oliva verge llampant
Aquest no és apte per al consum. És el pitjor dels olis extrets mecànicament, ja que té més defectes en el gust i una acidesa de més de 2 graus, que li dona un gust desagradable.
Si bé no serveix per al consum, antigament es feia servir per alimentar llànties (per això es diu llampant). Actualment, el que es fa és sotmetre’l a un procés de refinatge químic, on se li rebaixa l’acidesa (no supera els 0,3 graus) i el gust, i queda com una mena de líquid incolor sense gust: l’oli d’oliva refinat.
No tots els olis
Oli d’oliva
Així, sense cap cognom. Aquest ja és una barreja d’oli verge (com a molt un 20%) i oli llampant refinat. És el que acostumem a trobar en més quantitat als supermercats i també el més venut. Com que és, bàsicament, oli refinat, es tracta d’un producte adulterat químicament i ja no es pot considerar un producte natural. Depenent de les proporcions de la mescla, s’obtindrà l’oli d’oliva suau (normalment de 0,4 graus) o intens (d’un grau).
És apte per fregir, per a guisats i també per a salses, però si es consumeix en cru no serà tan apreciat.
Oli de pinyolada (d»orujo’)
Quan s’han premsat les olives per extreure’n l’oli verge extra, el que queda (la pell, la fibra de la polpa i els pinyols) se sotmet a un procés d’encara més extracció mitjançant dissolvents. El poc oli que se n’extreu és de molt baixa qualitat i es fa servir per a fregits i altres usos secundaris, o bé per barrejar-lo amb altres olis de més bona qualitat per obtenir un oli mescla que es ven a preu més baix.
No tots els olis
Ara que ja coneixes els diferents tipus d’oli d’oliva que es comercialitzen, podràs escollir quin s’adapta més al teu paladar, a la teva salut i a la teva butxaca.
Víctor Endrino Cuesta
Redactor de RAC1
Llicenciat en Traducció i Interpretació (UB – UVIC), periodista de RAC1 i RAC1.cat des de 2010, i creador de contingut.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa