Arguiñano indignat
Arguiñano indignat. Hi haurà molts xefs amb premis i estrelles Michelin, però només un pot presumir de ser el més buscat i estimat: Karlos Arguiñano. Fa gairebé quatre dècades que el de Beasain és el favorit de la televisió i els seus llibres de receptes continuen sent els més venuts. Tot plegat fa que, als 76 anys, estigui en el seu millor moment.
El basc és dels que aposta per les receptes de tota la vida, les de casa, però els que veuen cada dia Cocina abierta de Karlos Arguiñano, el seu programa diari a Antena 3, sabran que no només explica les seves receptes «amb fonament». El cuiner també entreté i, de passada, dona consells als teleespectadors sobre com moure’s per la cuina o quins són els millors ingredients i estris.
El cuiner publica un nou llibre a temps per aquest Nadal, 545 recetas para triunfar, i torna a endinsar-se en el món de la cuina saludable. Durant la presentació, Arguiñano es va mostrar d’allò més humil i agraït, desconcertat per l’èxit de les seves receptes. I va voler enviar un avís als aprenents, perquè va assegurar que molts tenen costums a l’hora de cuinar que deixen molt a desitjar.
Arguiñano indignat
Segons el cuiner, molta gent té la mania de tirar l’oli per l’aigüera, un hàbit que, en opinió seva, hauria de desaparèixer. «El 90% de la gent tirava l’oli brut per l’aigüera. N’hi haurà que continuïn fent això i li serà igual, però això és una autèntica marranada«, ha criticat.
Tirar l’oli brut per l’aigüera és una autèntica marranada
Karlos Arguiñano
xef
«Hi ha moltes dones que m’aturen pel carrer i em diuen: ‘Que net ets!'»
En comptes d’això, el de Beasain recomana tenir a mà un pot de vidre on dipositar els olis que fem servir per després reciclar-los. «Enviem el nostre colesterol a totes les canonades de la casa», va aclarir el cuiner. És cert. Encara que l’oli tingui aquell aspecte clar i òbviament líquid, quan es barreja amb aigua de l’aixeta acaba passant factura a escala mediambiental.
Només un litre d’oli pot arribar a contaminar 1.000 litres d’aigua. En llençar-lo per l’aigüera, l’oli es barreja amb altres substàncies que hi ha per les canonades, i provoca embussos i pudors.
Arguiñano indignat
Això, a més a més, contribueix a contaminar encara més les aigües residuals, de manera que la seva depuració serà molt més difícil i costosa. En cas de no poder portar els pots amb l’oli sobrant a un centre de reciclatge, el millor és dipositar-los al contenidor dedicat a l’orgànica.
En dona la culpa de la mala alimentació, com fa a vegades des del seu programa, a l’estrès i a la falta de temps per cuinar, sobretot a les grans ciutats. El mateix cuiner reconeix que s’atabalava en ciutats com Madrid, on «ningú mira a ningú».
Arguiñano indignat
On millor es troba és a Zarautz, on és casa seva i el seu restaurant. Hi torna quan no té compromisos televisius, i ho fa des que va començar ja fa 36 anys. No pensa mudar-se a la capital espanyola, i això que fa poc que va començar la seva quinzena temporada a Atresmedia.
Judith del Río / La Vanguardia
Consulta en numeros anteriores: