Castanyes pilongues
Castanyes pilongues. Si ets oient del Via lliure, és probable que hagis sentit, a la secció dels Pantalleros, el periodista Blai Morell criticant una pel·lícula o sèrie avorrida amb el qualificatiu de «castanya pilonga«. L’expressió s’ha quedat com una cosa feixuga, que no gaudim, però en realitat, la castanya pilonga (en català, castanya somalla) és molt més que tot això.
Les castanyes somalles es mengen, és una manera de conservar el fruit de manera que pot durar un any sencer i es pot fer servir en tota mena de guisats, tant dolços com salats.
Les castanyes somalles o pilongues passen primer per un procés d’assecatge, generalment amb fum de llenya, aire calent o temperatura controlada, per tal d’extreure la humitat del fruit i deixar-lo completament deshidratat.
Castanyes pilongues.
Això aconseguirà que les castanyes es puguin conservar durant mesos, envasar-les i vendre-les al llarg de tot l’any.
Es posen en remull i es poden fer servir en múltiples receptes
Un cop comprades les castanyes seques, per poder-les estovar cal posar-les en remull 48 hores i després bullir-les en una olla o cassola a foc molt lent entre una i dues hores. Un cop escorregudes, tindrem unes castanyes pelades i ben cuites, preparades per fer servir tant en postres com en plats principals, com les llenties estofades amb castanyes.
Castanyes pilongues.
Ara ja saps que quan parlem que alguna cosa és una castanya pilonga, ens referirem a una cosa dura, seca i que costa pair, però també, ben cuinada, potser una delícia d’allò més agradable.
Víctor Endrino Cuesta
Redactor de RAC1
Llicenciat en Traducció i Interpretació (UB – UVIC), periodista de RAC1 i RAC1.cat des de 2010, i creador de contingut.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa