Cinc aliments
La refrigeració va suposar un abans i un després en la conservació d’aliments i, per tant, en l’alimentació de la població. Ara bé, la necessitat d’allargar la vida dels productes fa que sovint els guardem a la nevera, sense pensar si realment ho necessiten. «No sempre és l’opció més recomanable per mantenir-ne les propietats», explica Amparo Gamero, experta en tecnologia dels aliments i professora del màster d’Alimentació Saludable i Sostenible de la UOC.
De fet, avisa que guardar a la nevera certs aliments pot provocar canvis en la textura i el sabor, i fins i tot fer-los malbé. Gamero destaca cinc productes que estan molt presents en les nostres dietes i que és millor conservar fora del frigorífic.
Pa
Guardar el pa a la nevera no necessàriament en prolonga la frescor i, a més, pot provocar una pèrdua de la qualitat de la seva textura o sabor, perquè n’augmenta la humitat. El més recomanable és emmagatzemar el pa a temperatura ambient, en una bossa de paper o de roba, o embolicat en un drap de cuina net, o congelar-lo per conservar-lo més temps fresc i amb les propietats organolèptiques gairebé intactes.
Cinc aliments
Xocolata
El fred del frigorífic pot alterar l’emulsió de greixos en la xocolata, i afectar-ne la suavitat i cremositat. Els canvis bruscos de temperatura no són recomanables, perquè en varien la textura. La xocolata a la nevera queda blanquinosa i en ingerir-la té una textura entre granulada i terrosa. Per a Gamero, la millor manera de mantenir-la és en lloc fresc, entre 15 i 20 graus, lluny de la llum directa, i guardar-la en el seu envàs original o en un recipient hermètic per protegir-la d’olors i contaminants.
Alls
És aconsellable evitar refrigerar les cabeces o els grans d’all, perquè poden germinar al cap de pocs dies. L’all germinat tendeix a tenir un sabor amarg més intens. «El rebost sol ser un bon lloc per guardar-los, a una temperatura aproximada de 15 graus, sempre que estiguin allunyats de les patates, ja que els alls i les cebes emeten gasos que poden accelerar la germinació de les patates», assenyala l’experta.
Per guardar-los durant molt de temps, es poden guardar en conserva, cobrint els grans d’all pelats en oli d’oliva, en un recipient de vidre tancat hermèticament, i també es poden congelar, sencers o picats.
Cinc aliments
Plàtans
Sovint, els plàtans o les bananes que es venen encara estan verds. Refrigerar-los abans d’hora pot provocar que quedin durs i sense gust, ja que la nevera n’alenteix considerablement el procés de maduració. A més, la pell acaba adquirint un to marró o negrós que no convida a menjar-los, encara que per dins estiguin bé i siguin comestibles. «Per consumir-los amb el grau de maduresa desitjat, el millor és deixar-los en un ambient fresc, però no fred. I és important evitar deixar-los a prop de les pomes perquè quan aquestes maduren augmenten la seva emissió d’etilè, un gas que pot accelerar massa ràpid la maduració dels plàtans», adverteix.
Cafè
A la nevera tant el cafè en gra com el cafè molt absorbeix la humitat i perd la seva aroma i sabor. El millor lloc per guardar cafè és un recipient hermètic en un lloc fresc i sec.
Pel que fa a l’organització dels aliments que sí que guardem a la nevera, és important separar el que està cru del que està cuinat, per evitar la contaminació creuada. Els aliments que necessiten menys fred, com els aliments cuinats, poden anar als prestatges superiors, i les begudes, salses o melmelades, a la porta.
Cinc aliments
RAC1
En canvi, els productes frescos com la carn i el peix és millor situar-los a la part inferior, just abans del calaix de les verdures. I en els calaixos inferiors s’hi poden guardar les fruites i hortalisses, on queden protegides del fred directe. I, per garantir un bon funcionament del frigorífic cal fer-ne una neteja a fons més o menys una vegada al mes.
Oriol Petit
Periodista de RAC1
Periodista especialitzat en l’actualitat social i política del país. També escric sobre esports, gastronomia, llengua i salut.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa