Les alertes
Les alertes. El pas del temporal per la península Ibèrica deixa, a hores d’ara, 95 víctimes mortals, 92 de les quals són al País Valencià. És, sense cap mena de dubte, la zona més afectada per la DANA. Hi ha dos morts més a Castella-la Manxa i una altra a Andalusia.
Un balanç que encara és provisional i que s’espera que creixi en les hores vinents perquè encara hi ha diversos desapareguts. Hi ha desenes de pobles afectats, el servei d’emergències està totalment desbordat i es treballa contra rellotge.
Una de les queixes principals és que no va funcionar bé el sistema d’alertes d’emergències 112. Pràcticament, 24 hores després que comencessin les inundacions, hi ha molts dubtes sobre la gestió del Govern valencià, que està en el punt de mira.
Tot i els avisos de l’Agència Espanyola de Meteorologia, no van enviar les alertes als mòbils fins a les vuit del vespre, quan feia estona que havien arribat les riuades. Fem un repàs cronològic de què va passar.
Les alertes
Dijous 24 d’octubre, cinc dies abans del temporal. L’Agència Espanyola de Meteorologia va començar a emetre diversos avisos de pluges intenses.
Dimarts 29 d’octubre a dos quarts de vuit del matí. L’organisme va activar l’alerta vermella per tota la província de València.
Quarts d’una del migdia. Va comparèixer el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. «Segons la previsió, el temporal es desplaça cap a la serra de Conca, de manera que s’espera que als voltants de les sis de la tarda disminueixi la seva intensitat en tota la Comunitat Valenciana», va dir.
Dues hores més tard, a les tres del migdia. La Generalitat Valenciana va apujar l’alerta a nivell dos en tres comarques: Utiel, Requena i la Plana.
Les alertes
Les set del vespre. És quan van començar a arribar les riuades i les inundacions. Encara no s’havia emès el missatge d’alerta als mòbils de les poblacions afectades per la tempesta. La Generalitat Valenciana va ampliar l’alerta a nivell dos a les comarques del centre del País Valencià.
Les vuit del vespre. El Govern valencià va emetre les alertes als mòbils. El missatge demanava que evitessin qualsevol desplaçament per carretera.
Quarts de 10 del vespre. Carlos Mazón va comparèixer per segona vegada. Aquest cop, però, va demanar als ciutadans que no sortissin al carrer i que, si casa seva era prop d’un riu, pugessin al pis més alt possible.
Les alertes
Quarts d’una de la matinada. Mazón va tornar a parlar als mitjans de comunicació. Va confirmar que hi havia víctimes mortals, però no va dir quantes. També va advertir que el balanç de víctimes es podia disparar a mesura que els bombers accedissin a les zones més devastades.
Eulàlia Carrascal, Jordi Claret RAC1
Un meteoròleg de l’Aemet ja va avisar fa cinc dies del potencial de la DANA a València: «Serà recordada»
Previsió
El físic i investigador Juan Jesús González Alemán advertia la setmana passada que el temporal podia ser «d’alt impacte»
Les alertes
«Si tot continua tal com preveuen els models meteorològics durant els propers cinc dies, aquesta DANA, per les seves característiques i comportament, té molt potencial d’entrar al grup de les d’alt impacte. De les que poden ser recordades al vessant mediterrani.» Aquest era l’avís que feia divendres passat el físic i meteoròleg Juan Jesús González Alemán sobre el temporal que finalment ha impactat de manera catastròfica al País Valencià.
Malauradament, la previsió d’aquest investigador de l’Aemet s’ha complert de la pitjor manera possible. Els aiguats han deixat almenys 92 persones mortes en aquesta zona i un balanç de danys materials desastrós. La pitjor part del temporal se l’han endut les comarques de la Plana d’Utiel, la Ribera Alta, l’Horta i la Foia de Bunyol. En algunes poblacions, com Xiva, s’han arribat a acumular prop de 500 litres per metre quadrat en només 8 hores, una xifra totalment insòlita.
Tot i que l’Aemet ja havia avisat del risc extrem de precipitacions en aquestes zones de l’interior de València, moltes veus critiquen una manca de mesures preventives per part del govern valencià i espanyol.
Els avisos dels serveis d’emergències demanant a la població evitar qualsevol mena de desplaçament no van arribar fins a les vuit del vespre, quan moltes persones ja havien quedat atrapades a les carreteres i camins, al seu lloc de treball o en cases de camp.
Les alertes
Avisos apocalíptics, però realistes
En la línia de l’avís que va fer Juan Jesús González Alemán, altres canals especialitzats en fenòmens meteorològics a les xarxes socials també alertaven la setmana passada del potencial devastador d’aquesta DANA. Per exemple, el perfil d’Instagram @meteoextrema es feia ressò d’un model meteorològic suís que pronosticava unes precipitacions acumulades de gairebé 900 litres per m².
«Òbviament, és una autèntica exageració per part d’aquest model i a tantes hores vista la probabilitat que passi és molt baixa. Però cal recordar que en la història recent això ja va passar i, a més, a la Comunitat Valenciana», destacaven, en referència a la pantanada de Tous del 20 d’octubre del 1982.
Llavors, les pluges torrencials van superar els 600 mm en 24 hores i van fer que l’embassament de Tous es desbordés i provoqués inundacions enormes a localitats com l’Alzira, Carcaixent i Cullera. Hi van morir unes 40 persones. 40 anys després, la història es repeteix.
Oriol Petit RAC1
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa