Com evitar
Com evitar. El canvi d’hora a la la tardor coincideix, i de ple, amb els canvis ambientals típics de l’estacionalitat: temperatures cada cop més baixes i menys hores de llum. Com ja sabem, aquests factors externs posen a prova el nostre propi rellotge intern (o cicle circadiari), que s’ha de resintonitzar i adaptar-se a la nova situació. En funció de la susceptibilitat individual a aquests canvis, podem notar símptomes o molèsties passatgeres en aquesta transició adaptativa.
El primer que ens pot causar el canvi d’hora són petites alteracions del son (nens, persones grans o amb malalties cròniques són més sensibles a aquestes alteracions), que poden ajuntar-se amb la melangia de la tardor. Pot ser que notem més cansament i manca d’energia, estat anímic més baix, irritabilitat o molèsties físiques com, per exemple, mal de cap.
En aquest context, Mar Santamaria, responsable d’atenció farmacèutica de PromoFarma, comparteix les claus que t’ajudaran a evitar que l’imminent canvi horari t’afecti la salut.
Com evitar
Recomanacions per a un descans impecable i el manteniment del benestar
- En primer lloc, serà important tenir cura de les pautes d’higiene del son, i ser conscients que afavoreixen un millor descans a la nit.
- 2Cal procurar mantenir un ambient confortable i tranquil per descansar millor: fer servir roba de llit adequada per afavorir el confort tèrmic; ventilar correctament l’habitació i intentar que sigui un espai lliure de sorolls o estímuls lluminosos que puguin interferir amb la conciliació i el manteniment del son correctes.
- 3Evitar la ingesta de substàncies excitants com les que conté el cafè, la xocolata negra o el te a partir de les cinc de la tarda. I el mateix amb el consum d’alcohol a la tarda o a la nit: l’alcohol produeix una sensació de sedació, però empitjora molt la qualitat del son.
- 4Prendre un sopar lleuger, d’hora, i a base d’aliments densos en nutrients i saludables. No incloure ni ultraprocessats, ni excés de greixos difícils de digerir, ni sucres simples, entre d’altres.
- 5Evitar la ingesta excessiva d’aigua abans d’anar a dormir, per no haver d’aixecar-nos a la nit per anar al lavabo.
- 6Practicar esport d’alta intensitat a partir de les 19 h no és una bona idea. Pot produir una hiperestimulació física i mental que dificulti agafar el son. És millor fer aquest tipus d’activitat al matí o en hores centrals del dia.
- 7L’ús de pantalles lluminoses durant les hores abans de ficar-se al llit, sobretot mòbil, tauleta i ordinadors, redueix la producció fisiològica de melatonina endògena, igual que la il·luminació molt intensa a les estances. En canvi, els exercicis de mindfulness o una lectura relaxant durant l’hora prèvia a ficar-se al llit poden ajudar.
- 8Podem recórrer a una tanda de suplementació específica per a la conciliació d’un son més reparador, però sempre comptant amb assessorament professiona
- Com evitar
En l’àmbit més general, a través de l’estil de vida que adoptem amb cadascuna de les nostres rutines, hi ha una sèrie d’aspectes que cal tenir en compte en aquesta època delicada i de canvi. L’especialista afegeix uns consells que t’ajudaran a mantenir un estil de vida saludable perquè l’alteració del canvi horari afecti el mínim possible.
- Uns dies abans, podem anar avançant (una mica i de manera progressiva) les hores dels àpats i de ficar-se al llit. A partir de la data de canvi d´hora, ja mantindrem uns horaris regulars per afavorir una millor adaptació a la nova rutina.
- 2És molt aconsellable exposar-se a la llum natural una estoneta cada matí, per mantenir un bon equilibri hormonal i de síntesi de vitamina D.
- 3Amb múltiples beneficis per a la salut, és imprescindible mantenir la pràctica regular d’activitat física i evitar tant sí com no el sedentarisme.
- 4En qüestió d’alimentació, no cal complicar-se gaire la vida, però sí que és una bona recomanació prioritzar les pautes típiques de la dieta mediterrània en la seva versió tradicional. És la que ha demostrat múltiples i més beneficis per al manteniment de la salut, amb les adaptacions que cada persona necessiti.
- Com evitar
Amb tot això, en cas de notar un empitjorament de qualsevol malaltia crònica (especialment trastorn mental, malaltia neurològica o endocrina), sempre és bona idea consultar-ho amb un professional de la salut.
RAC1
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa