Les imatges d’un nen de 13 anys mort a trets per la policia de Chicago tornen a posar en qüestió les actuacions policials als Estats Units.
Els fets van passar durant una persecució al barri hispà de La Villita, al West Side de Chicago.
A les imatges es veu com l’agent li dispara al pit i el nen cau immediatament a terra. La versió de la policia és que al lloc hi havia una arma, que la duia el menor i que per això li van disparar. El vídeo demostraria el contrari, perquè quan alça les mans no té cap arma.
La càmera frontal del policia el mostra empaitant el nen per un carreró. L’agent crida: «Policia, aturi’s», i tot seguit li demana que aixequi les mans.
El menor s’atura a prop d’una tanca de fusta i, en menys d’un segon, l’agent li dispara. Es desploma a terra i un altre agent truca immediatament als serveis d’emergències. L’Oficina Civil de Responsabilitat Policial (COPA) ha obert una investigació per la mort del noi.
Un cop fetes públiques les imatges, les autoritats esperen més protestes als carrers de Chicago, en una setmana en què ja s’estan fent moltes manifestacions per la brutalitat policial als EUA.
L’alcaldessa de Chicago, Lori Lightfoot, ha qualificat els fets de «tragèdia increïblement dolorosa» i ha demanat que les protestes siguin «pacífiques».
La família del menor va dir en un comunicat difós als mitjans locals que agraïen el suport que havien rebut de la comunitat i que demanaven que, després de les protestes de Chicago dels darrers dies, les mobilitzacions continuessin sent pacífiques.
«Demanem, pel bé de la nostra ciutat, que la gent continuï sent pacífica per honrar la memòria d’Adam i treballar de manera constructiva per promoure reformes.»
La policia de Chicago ha estat sotmesa a una forta fiscalització des del 2014, quan el policia Jason Van Dyke va disparar a un adolescent negre, Laquan McDonald, i el va matar. Més tard va ser condemnat per assassinat en segon grau.
Arran d’aquells fets, una investigació del Departament de Justícia dels Estats Units va constatar que la policia de Chicago habitualment vulnerava els drets civils, feia servir força excessiva i discriminava les persones per raó racial.
Les imatges de Chicago surten a la llum després de la mort del jove Daunte Wright diumenge passat a Brooklyn Center (Minnesota), que ha desencadenat una nova onada de protestes contra la violència policial als EUA.
També a Minnesota s’està fent el judici a Derek Chauvin, un dels quatre policies acusats de l’assassinat de George Floyd el maig del 2020.ARXIVAT A:JUDICIALESTATS UNITSDRETS HUMANS