8.3 C
Castelldefels
domingo, enero 19, 2025
0,00€

No products in the cart.

El mètode més eficaç per rentar i desinfectar l’ampolla d’aigua reutilitzable

El mètode

El mètode. L’ús d’ampolles d’aigua reutilitzables s’ha generalitzat els últims anys, especialment durant la pandèmia. Són un estri sostenible i molt útil si volem mantenir-nos hidratats.

Però l’ampolla cal mantenir-la en bones condicions d’higiene per evitar que s’hi acumulin bacteris o fongs. I no: no n’hi ha prou d’esbandir-la una mica i tornar-la a omplir.

El problema és que aquestes ampolles reutilitzables no solucionen l’acumulació de microorganismes, propis de la boca o mans o de l’ambient

Bacteris que s’hi poden trobar

  1. 1Escherichia coli
  2. 2Staphylococcus aureus
  3. 3Pseudomonas
  4. 4Salmonella (si hi guardem líquids com llet o brou)
  5. 5Fongs

El mètode

Si per alguna d’aquelles casualitats tens la temptació de reomplir ampolles d’aigua d’un sol ús, has de saber que és perillós per a la salut pels materials que desprèn el plàstic que no està preparat per a més d’un ús. 

“La reutilització d’ampolles d’un sol ús comporta el problema de l’acumulació de bisfenol [disruptor endocrí] al nostre organisme”, explica a RAC1.cat Lluís Riera, expert en seguretat alimentària i director de la consultora Saia

Tot seguit t’expliquem diverses maneres de rentar i desinfectar la teva ampolla, si pot ser, cada dia.

Va bé fer servir un raspall llarg per rentar les ampolles reutilitzables.

El raspall llarg

Moltes ampolles, especialment les de més qualitat, venen amb un raspall llarg com el que es fa servir per rentar biberons. 

El mètode

​Aquest raspall és molt útil perquè arriba a les parts més inaccessibles de l’ampolla. Fes-lo servir per fregar-ne l’interior amb sabó de rentar els plats i amb aigua molt calenta, i esbandeix-lo bé. 

L'arròs fa el servei d'un raspall.

L’arròs, com alternativa al raspall

Si ara mateix no tens un raspall, fes servir un grapadet d’arròs que serveixi per rascar l’interior de l’ampolla, juntament amb el sabó i l’aigua calenta. 

​Agafa un grapat d’arròs, posa-hi sabó i aigua calenta i remena enèrgicament l’ampolla tapada durant una bona estona. Destapa-la de tant en tant per alliberar la pressió que es generi a l’interior. 

El bicarbonat i el vinagre fan miracles a la llar.

Bicarbonat i vinagre, uns vells amics

Com ja saps, dos ingredients que no poden faltar a la cuina són el bicarbonat sòdic i el vinagre blanc de rentar. En aquest cas, posa una cullerada de bicarbonat i una altra de vinagre, omple l’ampolla d’aigua calenta fins al 60-70% i remena tapant-la amb la mà. No la tapis amb el tap perquè podria ser perillós. 

El mètode

​Deixa actuar el bicarbonat i el vinagre durant uns minuts i esbandeix l’ampolla diverses vegades per eliminar-ne el gust que hi pugui quedar. Els taps també s’han de rentar. Submergir-los en un got amb bicarbonat i vinagre n’eliminarà qualsevol microbi.

Les pastilles per a la dentadura són molt útils per rentar i desinfectar.

Pastilles per desinfectar dentadures postisses

Les pastilles per desinfectar les dentadures postisses també serveixen per desinfectar altres coses, com ara les ampolles reutilitzables.

​Omple l’ampolla, posa-hi una o dues pastilles i no la tapis. Deixa que actuï durant unes hores i esbandeix bé l’ampolla amb aigua calenta i sabó. 

El rentaplats és el millor sistema per deixar l'ampolla neta i desinfectada.

Posa-la al rentaplats

Les ampolles reutilitzables són aptes per al rentaplats. Posa-la a la safata de baix, cap per avall, per tal que els rajos d’aigua de la màquina arribin dins seu. Recorda posar el tap al cistell dels coberts perquè també es pugui desinfectar. 

I un últim recordatori, si fas servir un dels mètodes manuals: les ampolles també s’han de rentar per fora

El mètode

A més, estem parlant d’ampolles reutilitzables d’aigua, però cal recordar que els bacteris s’acumulen en molts altres estris on tenim aigua estancada. “Per exemple, a les cafeteres automàtiques (a vegades per als que no prenen gaire cafè en setmanes) o bullidores per preparar infusions, on s’escalfa i es refreda l’aigua contínuament”.

Víctor Endrino Cuesta

Redactor de RAC1

Veure més articles

Llicenciat en Traducció i Interpretació (UB – UVIC), periodista de RAC1 i RAC1.cat des de 2010, i creador de contingut.

Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa

Related Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

*

Stay Connected

21,991FansMe gusta
3,912SeguidoresSeguir
22,200SuscriptoresSuscribirte
- Publicidad -spot_imgspot_imgspot_img

Latest Articles

Abrir chat
Hola!😊 ¿En qué podemos ayudarte?
Verificado por MonsterInsights