No necessites iogurts
No necessites iogurts ‘high protein’. Els productes amb un alt contingut en proteïnes ocupen cada cop més espai als passadissos dels supermercats. Reclams com «high protein» o «alt en proteïnes» s’han convertit en habituals en molts productes alimentaris, especialment iogurts i lactis de tota mena, però també en altres aliments com pa, pasta, etc.
Segurament, aquesta moda del consum de proteïnes deriva dels suplements alimentaris pensats per als esportistes i la gent que busca certs resultats al gimnàs. Però la tendència s’ha generalitzat i ara pot semblar que tots necessitem aquesta aportació extra de proteïnes. Però no és així. I el més perillós és que prendre sistemàticament més proteïnes de les que ens fan falta té riscos per a la salut.
![Les barretes de proteïnes són aliments ultraprocessats amb sucres afegits](https://i0.wp.com/www.rac1.cat/files/image_334_164/files/fp/uploads/2024/04/23/6627964473bbd.r_d.1379-651.jpeg?w=696&ssl=1)
«En el nostre entorn, l’alimentació per norma general és bastant rica en proteïnes. Normalment, la gent no fa ingestes baixes en proteïnes, sinó que més aviat tenim un excés proteic«, deixa clar la dietista i nutricionista Mercè Gonzalo.
Per això, és un problema que s’hagi generalitzat l’oferta d’aquesta mena de productes: «Ens poden arribar a fer pensar que necessitem aquest extra de proteïnes, i al final estarem fent una dieta encara més rica en proteïnes del que ja fem habitualment».
No necessites iogurts
En el global de la població aquests productes no tenen gaire sentit. El risc principal és fer-nos pensar que els necessitem
Mercè Gonzalo
dietista i nutricionista
![Una nevera plena de reclams proteics](https://i0.wp.com/www.rac1.cat/files/image_449_221/files/fp/uploads/2024/10/11/67090e77a6f58.r_d.1223-757-1497.jpeg?w=696&ssl=1)
Gonzalo apunta que els productes específics rics en proteïnes existeixen des de fa anys i s’utilitzen en l’àmbit mèdic «per a determinats casos especials». Per exemple, poden ser beneficiosos per a malalts de càncer, que «sovint pateixen desnutrició proteica»; en «persones grans que mengen poca carn i peix perquè els costa preparar-ho o mastegar-ho»; i finalment en «esportistes que realment tinguin una necessitat extra de proteïnes i els costi arribar-hi amb els aliments de la dieta, cosa que normalment no és tan complicada».
Els aliments proteics són un bon recurs per a malalts de càncer, persones grans que mengen poca carn i peix, o esportistes que realment ho necessitin
No necessites iogurts
Mercè Gonzalo
dietista i nutricionista
![Elevar les proteïnes a partir dels 50 és bo, especialment si són proteïnes d'origen vegetal.](https://i0.wp.com/www.rac1.cat/files/image_334_164/files/fp/uploads/2024/05/23/664f29285ee08.r_d.1616-925.jpeg?w=696&ssl=1)
No necessites iogurts
Víctor Endrino Cuesta
Els problemes de salut a què ens exposem
Per contra, la dietista i nutricionista alerta de les possibles conseqüències negatives per a la salut que té l’excés de proteïnes a la dieta. Les més freqüents són problemes als ossos i als ronyons i alteracions metabòliques. En aquest sentit, subratlla que «es considera suficient per cobrir les necessitats d’una persona adulta i sana, sense patologies ni necessitats específiques, 0,8 grams de proteïna per kg de pes al dia».
0,8 g de proteïna per kg de pes al dia
Aquesta és la quantitat que es considera suficient per cobrir les necessitats d’una persona adulta i sana, sense patologies ni necessitats específiques per esport, embaràs, etc. Per exemple, una persona que pesi 70 kg en té prou amb uns 56 grams de proteïna al dia.
«Si consumim un excés de proteïna de forma crònica generarem dany als ronyons, que perdran la capacitat de funcionar de manera correcta», avisa Mercè Gonzalo. El desequilibri nutricional també pot comportar una «desmineralització òssia». És a dir, que hi ha «una pèrdua de calci als ossos, cosa que en les criatures pot provocar problemes de creixement i en adults osteopènia i osteoporosi«.
Els problemes de salut més comuns per un consum excessiu de proteïnes són als ronyons, als ossos i en el metabolisme
No necessites iogurts
Mercè Gonzalo
dietista i nutricionista
Per últim, l’experta afirma que si ingerim massa proteïnes fins i tot ens exposem a desenvolupar diabetis: «Estarem afavorint la resistència a la insulina, i, per tant, que aquesta hormoni no funcioni bé i apareguin problemes com la diabetis de tipus 2«, sosté Gonzalo.
En la mateixa línia, la nutricionista i dietista de la Vall d’Hebron Marta Comas avisava fa un temps a RAC1.cat que les persones amb malalties de ronyó o fetge no haurien de prendre cap mena de suplement proteic. Coincidia que «per a una persona sana, no són necessaris» i insistia que «generalment ja cobrim les necessitats de proteïna del cos amb una dieta mediterrània».
![Receptes per superar la pujada de preus del mes de gener](https://i0.wp.com/www.rac1.cat/files/image_449_221/files/fp/uploads/2024/01/07/659a99d2681a6.r_d.704-371-3817.jpeg?w=696&ssl=1)
Mercè Gonzalo afegeix que cal fixar-se en l’origen de les proteïnes que consumim, no tant en el cas dels suplements específics, però sí en els aliments que incloem en la dieta: «Generalment, si fem dieta molt rica en proteïna és molt probable que consumim un excés de carns, lactis i productes amb un contingut en greixos elevat».
No necessites iogurts
Com sabem, aquest consum excessiu de greixos saturats (sovint acompanyat de sucres i altres nutrients poc recomanables) pot comportar problemes cardiovasculars i d’excés de pes. Per això, la dietista i nutricionista aconsella optar per «les proteïnes dels llegums, de la fruita seca o dels ous«.
Oriol Petit
Periodista de RAC1
Periodista especialitzat en l’actualitat social i política del país. També escric sobre esports, gastronomia, llengua i salut.
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias;La Prensa