12 aliments
12 aliments. Posem per cas que fa uns quants dies que no has passat pel mercat o pel súper, i resulta que no vols gastar-te diners en comprar menjar a domicili. És aquí on entra en joc el «fons de nevera». I què és? Doncs segons la Mireia Carbó, la propietària de l’escola de cuina que porta el seu nom, és «el conjunt bàsic i versàtil d’aliments que no caduquin amb rapidesa, i que ens permetin solucionar un àpat en pocs minuts». O sigui, els aliments que ens poden treure les castanyes del foc en cas d’urgència quan no tenim a mà ni carn ni peix a la nevera o al congelador ni fruita ni verdures que caduquen en pocs dies.
La Mireia ens ha portat un llistat per una persona amb una alimentació omnívora, però cadascú pot fer el seu llistat.
12 aliments
- 1Ous: sempre pots fer una truiteta, l’ou ferrat o al microones com vam fer l’altre dia.
- 2Nata líquida del 35 MG
- 3Pastanagues, cebes i tomàquets de penjar.
- 4Embotit i formatges tirant a secs: per exemple, fuet, secallona, llonganissa: I els formatges, millor si són curats i secs.
- 5Llimones, taronges, alvocats i pomes: cítrics i fruites de pell més dura que duren dies i dies.
- 6Llet (animal o vegetal): en aquest cas llet pasteuritzada, no pas de fresca, que caduca molt aviat
- 7Iogurts (postres làctics)
- 8Formatge ratllat: una altra varietat del formatge, que sempre ens dona un toc especial als nostres plats, especialment amb la pasta: macarrons, canelons…
- 9Mantega
- 10Anxoves (conserva de nevera): millor si són amb oli d’oliva. Ens poden donar molt de joc a amanides, a banda del fantàstic entrepà de tonyina, anxoves i olives -el pebrot vermell és opcional.
- 11Melmelades (obertes de fa mil anys)
- 12I a una de les lleixes de la porta, cal tenir salses diverses: de soja, maionesa, barbacoa, quètxup, salsa rosa…
12 aliments
Cuina – Fons de nevera
Blai Morell
A RAC1 des del 2001. Redactor i guionista del ‘Via Lliure’. Crític de cinema i sèries, i membre dels Pantalleros.