Pa tou i cruixent
Pa tou i cruixent. El pa artesanal viu una època de ressorgiment, i més persones tornen a valorar la qualitat del que fan a les fleques de tota la vida. Però les cadenes i forns amb pans d’elaboració industrial encara dominen bona part del mercat, amb pràctiques fraudulentes per «enganyar el consumidor», segons denunciava a RAC1.cat la presidenta del Gremi de Flequers de la província de Barcelona, Mònica Gregori.
Entre altres avantatges del mètode tradicional, la també propietària de L’Obrador dels 15 destacava que el pa elaborat amb fermentacions llargues es conserva molt millor durant més temps. Ara bé, com ho hem de fer perquè el pa aguanti més dies en bon estat? Us donem els millors consells per guardar el pa a casa.
D’entrada, cal tenir en compte que els pans més grans (com un pa de pagès o una fogassa) duren més que els petits (com una baguet). Com que tenenmés molla, els pans grossos retenen millor la humitat i es conserven millor. A més, els que tenen una molla més compacta també es conserven millor que el que tenen més aire (com les xapates).
Pa tou i cruixent
Un altre element important en la conservació del pa és si el tenim tallat o sencer. Com és lògic, si el guardem llescat ens aguantarà menys: «Quan talles el pa li treus l’escut, la protecció, i li entra molt més aire», explica Mònica Gregori.
Quan talles el pa li treus l’escut, la protecció, i li entra molt més aire
Mònica Gregori presidenta del Gremi de Flequers de la província de Barcelona i propietària de L’Obrador dels 15
On el guardem?
Més enllà del tipus de pa, el que deixa molt clar la presidenta del Gremi de Flequers és que el millor lloc on guardar el pa a casa és en una bossa del pa com les de tota la vida. És a dir, una bossa de tela d’algun teixit natural com el cotó, perquè és transpirable.
Pa tou i cruixent
Una altra opció tradicional que també és un bon lloc per guardar el pa són les paneres o calaixos de fusta, que permeten que el pa respiri sense assecar-se en excés. «Estaria bé recuperar el calaix del pa que tenien les àvies, perquè allà el pa respira –i això fa que no s’estovi–, i alhora està protegit dels corrents d’aire que el poden assecar», explicava Xavier Barriga, fundador de les fleques Turris, a La Vanguardia.
Ni les bosses de paper ni les de plàstic no són una bona opció per guardar el pa. En el primer cas, s’assecarà molt de pressa, i en el segon, s’estovarà i agafarà la típica textura de xiclet. Tampoc l’hem de posar a la nevera. L’hem de deixar a temperatura ambient, en un lloc sec i sense sol directe.
Fent tot això, el pa ens pot durar diversos dies en perfecte estat.
Conservació
Com guardar el pa a casa
- El pa aguantarà molt més si és artesà i si és un pa gros.
- Si podem, millor guardar-lo sencer, no tallat.
- Bossa de tela d’algun teixit natural com el cotó, que sigui transpirable.
- Una altra opció són les paneres o calaixos de fusta.
- A temperatura ambient, en un lloc sec sense sol directe.
Pa tou i cruixent
En canvi, si és un pa tou, com ara el pa de motlle, de Viena, d’hamburguesa o de frànkfurt, sí que és bona idea posar-lo en una bossa de plàstic. «Com que la seva textura ja és tova per definició, aquest ambient mantindrà la humitat, conservarà la tendresa del pa i evitarem que s’assequi», detalla Xavier Barriga.
En aquest cas, a més, sí que podem posar-lo a la nevera, sobretot si a fora fa calor, per evitar que es floreixi. Després el podem passar un moment per la torradora perquè es recuperi.
Com congelar-lo i descongelar-lo
El pa també el podem congelar perquè ens aguanti diversos mesos (gairebé) com el primer dia. Això sí, és important fer un bon procés de congelació i descongelació. Cal aïllar-lo bé perquè mantingui la humitat, no es «cremi» amb el fred i no agafi olors. Per això, el més recomanable és una bossa hermètica de plàstic o una carmanyola.
Pa tou i cruixent
El podem congelar llescat per poder treure del congelador només les llesques que necessitem cada vegada. Si cal, podeu posar un trosset de paper de cuina entremig per evitar que s’enganxin. Els pans tous també es poden congelar sense problema en una bossa de plàstic.
A l’hora de descongelar el pa, cal deixar-lo a temperatura ambient, o posar-lo directament a la torradora si tenim pressa. Si és un pa rodó gros, fins i tot li podem donar un cop de forn perquè sembli acabat de fer. El microones no és un bon aliat, perquè farà que el pa perdi el cruixent.
Oriol Petit
Periodista de RAC1
Periodista especialitzat en l’actualitat social i política del país. També escric sobre esports, gastronomia, llengua i salut.