Amanida catalana
Es desconeix l’origen d’aquesta recepta, encara que com altres plats senzills,
sembla que va ser aliment de pagesos, que tenien a mà les verdures i els
embotits i els barrejaven regats amb oli i vinagre. En menjar-lo amb pa
representava un bon aliment. L’amanida té variants, en alguns casos s’hi
afegeixen tonyina o anxoves. També espàrrecs i pebrots.
Amanida catalana
Els embotits més tradicionals per elaborar aquesta amanida són els bull o
paltruc, que son botifarres però en un format més gruixut que es pot tallar a
llesques.
El bull blanc de porc s’elabora amb l’intestí gruixut del porc i després s’omple
de greixos en adob i carn picada. La catalana és un altre dels embotits molt
tradicionals, en aquest cas s’elabora amb budell natural de porc i espècies
com el pebre negre. S’usa com la mortadel·la, en fred però el seu sabor és
més intens.
Amanida catalana
Ingredients
2 tomàquets
½ ceba
300 gr d’enciam romà
100 gr de catalana
100 gr de bull negre (es pot substituir per pernil serrà, llom, llonganissa…)
10 olives farcides
Oli d’oliva verge extra
Vinagre de vi
Sal i pebre
Amanida catalana
Preparació
Rentar i tallar els tomàquets i la ceba a rodanxes fines.
Rentem l’enciam i l’escorrem, el posem a la base del plat juntament amb les
rodanxes de tomàquet.
Tallar a rodanxes fines el bull blanc i negre, o l’embotit que utilitzarem.
Col·locar-lo sobre el tomàquet.
Per amanir usem un flascó de vidre com els de cigrons o llenties. Hi afegim
tres cullerades d’oli d’oliva verge i una de vinagre.
Salpebrem l’amanida i després aboquem l’amaniment i remenem.
Per acabar, afegim les olives farcides i decorem amb julivert picat.