Illa i Collboni
Illa i Collboni. Els creuers hauran de pagar més per atracar al Port de Barcelona. Així ho han anunciat Salvador Illa i Jaume Collboni, que han acordat incrementar la taxa turística als creuers que fan escala a la capital i s’hi estan menys de 12 hores.
Tot plegat en una reunió entre el president del Govern i l’alcalde de Barcelona aquest dimecres al Palau de la Generalitat. La petició d’augmentar la taxa l’ha fet Collboni, que vol eliminar el màxim de 4 euros actual per al consistori a través de la llei d’acompanyament i fer un increment «substancial».
L’alcalde ha subratllat que ara mateix hi ha 1,6 milions de passatgers de curta estada que passen per la ciutat, amb perspectives de creixement que «no són assumibles». Collboni ha apostat per obrir un debat assossegat sobre la fiscalitat turística a Catalunya i ha defensat que pugui servir com a font de finançament de polítiques públiques.
Illa i Collboni
RAC1
La notícia arriba setmanes després de conèixer unes dades preocupants sobre el creixement del turisme. En l’última dècada, l’arribada de creueristes al Port de Barcelona s’ha duplicat, però és que en l’últim quart de segle, aquests visitants s’han multiplicat per deu.
Segons les dades del Port, l’any 1997 només n’arribaven 359.283 mentre que l’any passat en van ser més de 3,5 milions, un rècord històric. La previsió és que a finals de 2024 acabem assolint un nou rècord pel que fa a l’arribada de creueristes al Port de la capital catalana.
Construcció de 637 pisos protegits
En la reunió a Palau, Illa i Collboni també han acordat reprendre la construcció de 637 pisos protegits ja compromesos amb el Govern de Pere Aragonès en un conveni que preveu construir fins a 1.700 nous pisos en solars cedits per l’Ajuntament.
Illa i Collboni
Segons Collboni, Illa s’ha compromès a instar l‘Incasòl perquè de forma immediata redacti els projectes de 637 pisos en 11 solars, un acord que va quedar bloquejat en els darrers mesos. L’alcalde també ha posat sobre la taula 1.900 habitatges més en terrenys cedits pel Consorci de la Zona Franca. En aquest cas, ha apuntat que l’Incasòl hauria de ser un dels promotors principals, però no l’únic, i ha citat també l’Estat.
RAC1