Ampolles d’aigua reutilitzables
Ampolles d’aigua reutilitzables són entre nosaltres des de fa anys. A les escoles, a les empreses, com a regal publicitari… N’hi ha de tots els colors, mides i formes, igual que els bacteris i fongs que les colonitzen sense que tu te n’adonis.
Un estudi que ha fet WaterFilterGuru ha determinat que en una ampolla d’aigua s’hi poden trobar fins a 20,8 milions d’unitats de bacteris colonitzadors (UFC), 40.000 vegades més que els que trobem de mitjana en una tassa de vàter.
Per fer-nos-en una idea, en un ratolí d’ordinador se’n troben 4 milions i en un fregall de cuina, 11 milions. Com es pot apreciar, la situació és preocupant. Altres investigacions apunten que, de mitjana, hi ha uns 75.000 bacteris per mil·lilitre.
Costums higiènics
L’estudi esmentat va avaluar els hàbits higiènics dels participants amb les ampolles d’aigua i va observar que, tot i que el 42% ho feien bé i rentaven l’ampolla cada dia, un 25% la rentaven «alguns cops per setmana» i un 13%, «un parell de vegades al mes».
Ampolles d’aigua reutilitzables
Coses que fem que infesten l’ampolla de microorganismes
Hi ha un seguit de conductes i maneres de fer servir l’ampolla que afavoreixen la proliferació de bacteris. La primera i més important és el fet de beure a morro, directament de l’ampolla. Això fa que els microorganismes de la boca —que no són pocs— acabin dipositats a la superfície de l’ampolla i al contingut que hi ha.
Un cop allà, ja tenim el viver de bacteris que colonitzaran l’ampolla sencera en qüestió d’hores. La bona notícia és que la majoria d’aquests microorganismes són propis i, per tant, no suposen un gran risc per a la salut. Aquests no. Però n’hi ha d’altres que sí que poden ser susceptibles d’intoxicar-nos.
Els microbis de les mans
El moment més delicat és quan manipulem el tap per obrir l’ampolla amb les mans, que no sempre estan netes i desinfectades. El tap acumula microorganismes i fongs que hem recollit amb les mans i, quan obrim l’ampolla, traslladem tots els microbis a la part que toquem amb la boca. Aquests bacteris i fongs venen de fora i potser no estarem immunitzats contra tots. D’aquí a la infecció hi ha un pas.
Aquests bacteris i fongs proliferen molt ràpidament, tenint en compte que es tracta d’un ambient humit, càlid i fosc en molts casos. Si ens hi fixem bé, en els casos més extrems es poden veure fins i tot taques negres o verdoses.
Què hem de fer, doncs?
L’ideal seria rentar-la amb aigua i sabó dels plats cada vegada que la fem servir, amb un raspall especial per a ampolles, i intentar beure abocant primer l’aigua en un got o, fins i tot, a galet, sense tocar amb la boca el coll de l’ampolla. I, sobretot, no comparteixis l’ampolla amb ningú.
Si és possible, com a mínim renta-la cada dia. Pren-t’ho com a costum diari, com si fos un plat més del sopar. Si tens rentavaixelles, aprofita per posar-hi sempre l’ampolla perquè es renti a consciència.
Què és millor: vidre, plàstic o metall?
Molta gent té dubtes sobre quin és el material més indicat per conservar la higiene d’una ampolla reutilitzable. Doncs bé, experts consultats per la BBC asseguren que és qüestió de gustos i preferències, ja que a efectes d’acumulació de microorganismes, aquests materials tenen propietats semblants.
Ampolles d’aigua reutilitzables
On sí que hi ha més risc d’acumulació és a les ampolles o gots que porten canyeta incorporada o tenen unes formes més complexes, amb petits racons on els gèrmens puguin salvar-se del rentatge. La recomanació és triar l’ampolla amb les formes més simples possible.
Ampolles d’aigua reutilitzables RAC1