La llei d’amnistia
La llei d’amnistia ja és una realitat. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ja ha publicat la normativa i, per tant, ja ha entrat en vigor oficialment aquest dimarts. El rei Felip VI va signar la llei aquest mateix dilluns, en un tràmit que és protocol·lari.
La llei d’amnistia, de 18 pàgines i amb el nom de Llei orgànica d’amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya, es va aprovar al Congrés dels Diputats definitivament el dia 30 de maig, fa ja 12 dies.
Fonts del govern espanyol diuen que la llei s’ha publicat seguint els tràmits lògics i no donen importància a què entri en vigor dos dies després de les eleccions europees. Remarquen que l’amnistia és una peça fonamental per una etapa d’enfrontament i divisió en la societat catalana. Des del Ministeri de Presidència diuen que ja s’ha demostrat la seva utilitat a l’hora d’obrir una nova etapa de retrobament i diàleg.
Qui es podrà beneficiar de l’amnistia?
Òmnium Cultural calcula que hi ha unes 1.600 persones que es poden beneficiar de la llei i això vol dir que ja poden començar a posar els recursos necessaris perquè s’apliqui. Ara bé, el ministre Félix Bolaños xifrava en 372 els encausats del procés que se’n podrien beneficiar.
Com diu l’article 1, «queden amnistiats els actes executats en el marc de les consultes celebrades a Catalunya el 9 de novembre de 2014, l’1 d’octubre de 2017 i tot el que es fes pel procés independentista entre l’1 de novembre de 2011 i el 13 de novembre de 2023.
La llei d’amnistia

Amb la publicació de la llei al BOE, aquest dimarts es precipitaran diversos tràmits: el Tribunal Suprem demanarà posicionaments a totes les parts i l’Audiència Nacional, també. A més, qualsevol persona que s’hi vulgui acollir ho ha de demanar explícitament.
Els jutges tenen dos mesos per aplicar la llei
A partir d’ara, els jutges tenen dos mesos de marge per aplicar la norma als procediments que tenen oberts. Però no serà un procediment ràpid perquè poden plantejar dubtes al Tribunal Constitucional o fins i tot al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, uns tràmits que triguen mesos a resoldre’s.
La llei d’amnistia ja ha entrat en vigor i el primer punt que s’hauria d’aplicar és el d’aixecar qualsevol mena de mesura cautelar que afecti els encausats. Això vol dir que els jutges han de retirar les peticions de presó, les prohibicions per entrar i sortir de l’estat o les retirades de passaport, per exemple.

La llei d’amnistia
En quina situació queda Puigdemont?
En el cas de Carles Puigdemont i l’ordre de detenció que hi ha activa, Pablo Llarena podria aixecar-la de forma automàtica, però el més probable és que abans opti per fer una consulta a les parts, a la Fiscalia i a les defenses perquè es posicionin. A més, a Puigdemont el Suprem també l’investiga per terrorisme pel cas Tsunami, un delicte que ha quedat exclòs de la llei si es pot demostrar que ha provocat greus violacions dels drets humans.
En el cas dels encausats acusats de malversació, l’aplicació de la llei també es complica, ja que en queden fora les persones que s’hagin enriquit. De moment, el Fiscal General de l’Estat ja s’ha reunit amb els fiscals de tots els jutjats que tenen causes obertes pel procés per donar les directrius. Ara bé, no tots els fiscals estan disposats a complir-les.