«És la tortura d’estar sempre enganxat a un cos mort.» Qui s’expressava amb aquestes paraules és Ramón Sampedro, el mariner i escriptor gallec tetraplègic des del 25 anys que va portar a l’opinió pública el debat sobre el dret a morir dignament.
Va morir el 1998, als 55 anys, amb l’ajuda d’11 amics, amb les tasques prèvies repartides per evitar que ningú acabés condemnat. Ho va fer amb la ingesta de cianur i deixant gravats els últims moments de la seva vida.
El seu cas, narrat a la pel·lícula «Mar adentro«, il·lustra les dificultats de poder decidir lliurement el moment de la mort.
202 vots a favor, 141 en contra
Aquesta llarga lluita ha culminat aquest dijous amb l’aprovació al Congrés dels Diputats de la llei de l’eutanàsia: s’ha aprovat amb 202 vots a favor, els de pràcticament tots els grups parlamentaris, 141 en contra, i 2 abstencions.
Arguments a favor i en contra
En el debat previ a la votació, el diputat del PNB Joseba Agirretxea ha admès que és una llei que «arriba molt tard per a molts, però avui complim un llarg camí». Agirretxea ha assegurat que el que s’ha aprovat és un dret, no una obligació, i que és «la resposta jurídica segura a una situació angoixant».
Per part de Ciutadans, Sara Jiménez ha dit que la llei «és una fita històrica que reforça el nostre compromís amb les llibertats», i ha acusat al PP «d’oposar-se sempre als avenços en drets» i a Vox de «voler imposar la seva moral«.
Carolina Telechea, d’ERC, ha afirmat que el seu partit ha estat pioner en la defensa d’aquest dret i també ha recordat que «aquesta llei no obliga ningú».
En un to diametralment oposat, Lourdes Méndez, de Vox, ha assegurat que «posarà la vida dels ciutadans en mans de les institucions», l’ha qualificada d'»eugenèsica» i ha dit que «s’aprova de manera dictatorial«. Per José Ignacio Echániz, del PP, pot convertir Espanya «en un país de turisme eutanàsic«, i ha assegurat que «promourà la desconfiança entre pares i fills».
Ha tancat el debat María Luisa Carcedo, del PSOE, que ha citat textos de persones que havien demanat aquest dret, i ha afirmat que la llei atorga a les persones «una llibertat amb majúscules«.
Ja ha passat pel Senat
Ha estat una tramitació llarga, que va començar a culminar el desembre quan el Congrés ja la va aprovar per 198 vots a favor i 138 en contra.
Després va passar al Senat, que també la va aprovar després d’introduir-hi esmenes, i ara s’ha acabat d’aprovar definitivament i haurà d’entrar en vigor d’aquí a 3 mesos. Al llarg de trenta anys s’han presentat cinc proposicions no de llei al Congrés, que fins ara havien quedat sempre rebutjades.