Alerta a Catalunya
Alerta a Catalunya per la plaga d’una nova espècie de paparra que pot transmetre malalties greus. Es tracta d’un paràsit, Hyalomma lusitanicum, que en els últims anys s’ha escampat de forma descontrolada. Tot i que durant dècades la seva presència ha estat bastant reduïda, s’ha convertit en plaga per la proliferació i falta de control d’animals salvatges com el senglar o el conill, que actuen d’hostes.
Les comarques catalanes on s’ha detectat
Segons l’actualització d’un estudi, els investigadors ja han detectat la seva presència en vuit comarques catalanes, sobretot de l’àrea metropolitana de Barcelona. Són el Baix Llobregat, el Garraf, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Oriental i l’Occidental i el baix i l’Alt Penedès. Ho ha avançat a La Vanguardia Carlos Pradera, expert en control de plagues d’Anticimex i coautor de l’estudi publicat el 2022.
Alerta a Catalunya
Un dels trets característics de la H.lusitanicum és la seva gran mobilitat, a diferència de les paparres més conegudes, que esperen el pas d’algun animal o persona per adherir-se. En canvi, aquesta nova espècie és activa i persegueix les possibles víctimes. És a dir, quan detecta la presència d’un possible hoste, corren fins que el «cacen». La paparra està en estadi adult principalment d’abril a juliol.
Més enllà de les molèsties per les picades, els experts segueixen de prop l’evolució d’aquesta espècie de paparres perquè poden transmetre malalties greus com la febre hemorràgica de Crimea-Congo. Amb tot, per ara no s’ha detectat cap cas d’aquest virus perillós.
On pot proliferar més?
Més enllà de les zones rurals, preocupa l’expansió de la plaga en instal·lacions municipals en zones periurbanes com escoles, instituts o instal·lacions esportives. L’expert Carlos Pradera, adverteix que la presència de conills pot atraure aquestes paparres. També alerta que hi ha afectacions als parcs i jardins de la zona periurbana, per on passeja molta gent.
Consells bàsics per evitar la paparra
Alerta a Catalunya
Segons Pradera, s’hauria de posar cartells alertant la població que durant aquests mesos de primavera i estiu ha de prendre precaucions. Les recomanacions són molt bàsiques, d’autoprotecció: vestir roba llarga i de colors clars, no anar amb sandàlies i portar sabates tancades amb mitjons. També aconsella utilitzar repel·lents autoritzats i no sortir dels camins senyalitzats.
En cas que no puguem evitar la paparra i ens en trobem una adherida a la pell en desvestir-nos, Pradera assegura que el més adequat és fer servir unes pinces fines per arrencar-nos-la del cos. S’ha d’agafar pel cap i mai pel cos, i estirar amb força per deslliurar-nos.
JOAQUIM ELCACHO / LA VANGUARDIA
Pots seguir-nos també: Instagram i Facebook
Encuentra más noticias La Prensa