Una nova norma
Una nova norma. Tres de cada quatre ascensors de Catalunya s’hauran de reformar o adaptar. Segons informa El Periódico, això és conseqüència de l’entrada en vigor, l’1 de juliol, de la nova normativa del ministeri d’Indústria que obliga a aplicar diverses millores de seguretat. Un canvi normatiu que, segons el Gremi Empresarial d’Ascensors de Catalunya, afectarà entre un 75 i un 80% dels ascensors que hi ha actualment al país. Això, a grans trets, suposa que 150.000 ascensors s’hauran de revisar.
En principi, els aparells instal·lats els últims 10 anys són els que quedarien fora d’aquesta actualització obligatòria perquè ja incorporarien les exigències del nou decret. En canvi, la resta, d’una manera o altra, hauran d’adaptar-se.
Quines novetats introdueix la disposició?
Segons el diari, la norma que aprovarà el ministeri d’Indústria obligarà que tots els ascensors estiguin equipats a partir d’ara amb una línia telefònica que permeti als usuaris trucar al servei tècnic si s’hi queden atrapats. També detalla nous dispositius mecànics que caldrà instal·lar per evitar sobrecàrregues i modificacions en les característiques dels contrapesos que empenyen la cabina cap amunt o cap avall.
Una nova norma
Una altra de les mesures que recull el canvi normatiu del ministeri i que pot afectar bona part dels ascensors de Catalunya és aquella que obligarà a renovar les guies que mantenen l’aparell encarrilat. Moltes de les que es van instal·lar durant els anys 50 i 60 són de fusta o de guia rodona, però a partir d’ara hauran de ser completament metàl·liques.
Les reformes poden assolir els 40.000 euros
Les derrames d’aquestes modificacions poden ser importants. Segons els especialistes, la factura pot anar des dels 500 euros per alguna intervenció puntual o disparar-se fins als 40.000 euros. El preu de les intervencions pujarà considerablement quan s’hagi de fer una remodelació gairebé completa.
Es donaran ajudes públiques?
Les empreses d’instal·lació demanen a les administracions que donin un cop de mà a les comunitats de propietaris. L’Ajuntament de Barcelona ja s’ha ofert a assumir el cost del 30% de cada reforma, però el gremi d’ascensoristes també reclama a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que obri una línia de subsidis. Ara bé, de moment, aquest organisme, que depèn de la Generalitat, ja ha respost a El Periódico que no té previst atorgar cap mena de subvenció per ajudar els veïns.
Una nova norma
Quan han d’estar fetes les modificacions?
Per saber quan hauran d’estar llestos tots els canvis que introdueix la disposició del ministeri, això dependrà de quan s’hagi revisat l’ascensor per última vegada. Quan el tècnic de l’empresa de manteniment torni per fer la inspecció rutinària i detecti que incompleix algun dels requisits nous, començarà a córrer un termini de com a molt dos anys per implementar-los.
Es deixarà un marge més ampli, de fins a 10 anys, quan el que calgui renovar siguin les guies i les mesures per reforçar els contrapesos, que són les reformes més cares. Un cop esgotat el termini, si l’empresa encarregada de revisar l’ascensor comprova que no s’ha canviat el que calia, s’avisarà a l’administració, que podrà sancionar la comunitat de veïns amb multes importants.
RAC1